EU-parlamentets aborträttsgrupp All of us med Malin Björk (V) i spetsen protesterar mot det som i praktiken blir ett abortförbud i Polen.

Nytt slag mot aborträtten i Polen – protesterna fortsätter

2020-10-23 | FemPers padlock

UTRIKES

Författningsdomstolen i Polen fattade på måndagen ett beslut som ytterligare kringskär den redan begränsade rätten till abort. När domen träder i kraft kommer endast våldtäkt, incest eller fara för moderns liv och hälsa utgöra giltiga skäl till abortvård.

Det var en grupp högerkonservativa lagstiftare som i december 2019 bad domstolen att ta ställning till lagligheten i abort när ett foster är allvarligt skadat. Enligt Julia Przylebska, chef för författningsdomstolen, är en bestämmelse som ”legaliserar eugenisk praxis när det gäller ett ofött barns rätt till liv och gör ett ofött barns rätt till liv beroende av hans eller hennes hälsa” oförenlig med landets konstitution.

Medan domstolen formellt sett ska vara fristående, har majoriteten av dess domare utsetts av regerande högerkonservativa partiet Lag och rättvisa. Polska abortmotståndare firar nu beslutet som ett exempel för andra länder att ta intryck av, medan aborträttsaktivister både i och utanför landet fortsätter att protestera trots de hinder som coronapandemin för med sig.

– Det är sjukt att så kontroversiella frågor avgörs i en tid när hela samhället lever i skräck och är rädda att gå ut på gatorna, säger Marianna Dobkowska, en demonstrant som Reuters talat med.

– Det värsta scenario som kunde bli verklighet har förverkligats. Det är en förödande dom som kommer att förstöra livet för många kvinnor och många familjer. Det kommer att särskilt tvinga fattiga att föda barn mot sin vilja, säger Kamila Ferenc, jurist som arbetar med en organisation som hjälper kvinnor som nekats abort.

Dunja Mijatovic, Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter, kallade torsdagen ”en sorglig dag för kvinnors rättigheter”:

– Att ta bort grunden för nästan alla lagliga aborter i Polen är i praktiken ett förbud och bryter mot mänskliga rättigheter. Dagens avgörande från författningsdomstolen innebär aborter under jord deller utomlands för dem som har råd och ännu större prövningar för alla andra.

De fall där abort ännu är tillåtet i Polen motsvarar endast 2 procent av lagligt genomgångna aborter under senare år.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: