Mariam Nordmark och Olivia Alm-Brillantes (till höger, med munskydd).

En åsikt utan kompromiss

2020-09-02 | Olivia Alm-Brillantes padlock

OPINION

”Min åsikt är att livet på planeten ska få fortsätta, i fred och i harmoni. Det är en rättighet för framtida generationer att få en beboelig planet efterlämnad åt sig. Inga kompromisser”, skriver Olivia Alm-Brillantes från Extinction rebellion, en internationell rörelse för radikal förändring.

I Svenska dagbladet skriver de att ”Extinction rebellion föraktar demokrati”. En total motsats till vad vi förmedlar med hela vår själ. Vi som vill ha klimaträttvisa, social rättvisa, vi som vill ha fred, ett slut på våldet mot varandra, våra medarter och mot vår självaste livsvärd. Kom ut på gatan och se vad vi gör. Se om du vill byta ut din roll till att vara en ung rasifierad kvinna, som med sömnbrist sittandes i regnet nästan blir överkörd av arga bilister, blir ivägburen och bortkörd av polis, får pamfletter sönderrivna ovanför sitt huvud av en medelålders man som skriker, blir kallad idiot av random politiker. Med mensvärk dessutom, vilken känns typ som att kroppen vrider om ens inre organ eller krossar allt innanför ens bäcken – känn efter.

Kvinnor, ni som läser detta förstår att jag inte gör detta frivilligt, jag gör detta för att livet på jorden hotas och för att miljörörelserna innan oss inte lyckats vända utvecklingen. Inte nog med att erfarna forskare ska granskas hårt, de ska dessutom tampas med forskare som finansieras av de ohållbara företag vi försöker stoppa. De som med sin unkna motforskning ska skapa ”förvirring”. Jag ser Extinction rebellion som vårt enda hopp.

Skribenten på Svenska dagbladet vill inte byta roll med mig, för detta är inget jag gör för att det ger en storhetskänslor, för att det mättar mitt kontrollbehov eller tar itu med mina mindervärdeskomplex. Och nej, jag vinner inte ett jota i monetära termer, men jag vinner uppvaknande ur vår ohållbara psykos. Att se mina medmänniskor aktivera sig för livet på vår jord – oslagbart. Kalla det extremt najs.

Det är lika naturligt för en kvinna att blöda som att andas. Smärtan av att se mina kära medmänniskor leva kvar i ett ohållbart mönster, en struktur som utnyttjar allt i vår värld är dock av en outhärdlig natur. Vi vandrar trögt i den giftiga gyttjan kallad vårt levnadsmönster, och inför varje paradigmskifte sker lite av en krystning. Vi måste pressa, så att en tillräcklig mängd kunskap igenkänns, innan den hinner tystas ned.

En riktig skribent jobbar professionellt, gör sin efterforskning. Alla är sina egna författare och fotografer nuförtiden. Att kasta in oss i samma grupp som högerextremister eller andra fredshatande, det är att enbart se till självaste konceptet av extremism. En åsikt utan kompromiss. Min åsikt är att livet på planeten ska få fortsätta, i fred och i harmoni. Det är en rättighet för framtida generationer att få en beboelig planet efterlämnad åt sig. Inga kompromisser.

Lagar stiftas och kontrolleras av de som har makt i samhället. Därför måste man utmana systemet för att förändra det. Kvinnor fick rösträtt därför att de utmanade det patriarkala systemet som nekade dem denna demokratiska rättighet; homosexuella fick erkännande först när de utmanade det system som betraktade homosexualitet som en sjukdom. Extinction rebellion lyfter frågor fredligt och värnar om en god dialog med polis och ordningsmakt. Extinction rebellion samarbetar ofta och gärna med Fridays for future, Greenpeace och alla rörelser och organisationer som vill leva i ett öppet samhälle byggt på demokrati, mångfald och social och ekologisk rättvisa.

I stället för Svenska dagbladet-ledaren, sök upp boken: This is not a drill, som är skriven av Extinction rebellions många röster. Hör vad forskare, urinvånare eller skogsbrandmän har att säga om klimatkrisen. Ickevåldsam civil olydnad är det som fungerat bäst igenom historien för att nå stor social förändring. Dags att ta till handboken och se hur du blir en rebell för livet.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: