Nasrin Sotoudeh och hennes dotter.

Nasrin Sotoudehs dotter greps

2020-08-17 | FemPers padlock

UTRIKES

Sedan hon var ett litet barn har Mehraveh Khandan sett sin mor i fångenskap. På måndagen greps hon själv av Irans säkerhetspolis, utan vare sig förklaringar eller arresteringsorder. Samtidigt växer protester och hungerstrejker bland politiska fångar.

RELATERADE ARTIKLAR:

2020-08-14 | Människorättsjuristen Nasrin Sotoudeh hungerstrejkar igen

2019-05-24 | Iran: Överhängande krigshot och en ekonomi i kris


Mer om Nasrin Sotoudeh i Feministiskt perspektiv

20-åriga Mehraveh Khandan greps klockan 11 på måndagen den 17 augusti i föräldrahemmet i Teheran och fördes till åklagarkontoret på Evin-fängelset. Mehraveh Khandan är dotter till den fängslade försvarsadvokaten Nasrin Sotoudeh som nu hungerstrejkar i Evin-fängelset. Mehraveh Khandan har sett sin mor i fångenskap sedan hon var ett litet barn och har haft utreseförbud sedan hon var 12 år.

Efter några timmar släpptes Mehraveh Khandan mot borgen, enligt hennes far Reza Khandan, som berättat att parets dotter greps av fem säkerhetspoliser i deras hem, utan några förklaringar eller bevis på arresteringsorder.


Växande protester i fängelser

Hungerstrejker och protester i fängelser i Iran växer. På söndagen den 16 augusti meddelade 72 politiska fångar som greps under gatuprotesterna i förra året att de har inlett en hungerstrejk. De förklarar att de med denna strejk protesterar mot allvarliga hälsoförhållanden i fängelserna, i synnerhet nu under coronapandemin.

De hungerstrejkande betonar att de protesterar mot orättvisorna och inte har begått några brott: ”Det är inte vi som är brottslingar, utan de som höjer priserna och orsakar den ekonomiska katastrofen som drabbat folket.” Vidare skriver de hungerstrejkande att om de ska dö av covid-19 i fängelset, då väljer de att göra motstånd och dö i hungerstrejk.


Sotoudehs försvarsadvokat på Twitter.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: