Jaime Gomez.

Hoppas kärleken och hoppet vinner i Colombias presidentval

2018-06-17 | Jaime Gomez padlock

OPINION

Den nya president som håller på att väljas i Colombia kommer att ha en avgörande roll för genomförandet av fredsavtalet som undertecknades 2016 efter 50 år av väpnad konflikt, konstaterar Jaime Gómez (Fi), som sätter sitt hopp till nya partiet Colombia humanas kandidat Gustavo Petro.

Jaime Gómez är utrikespolitisk talesperson och riksdagskandidat för Feministiskt initiativ.

På söndagen väljer Colombia ny president. Det är ett historiskt ögonblick för landet där frihetskämpar som Manuela Beltran och Policarpa Salavarrieta föddes. Det är också landet där Gabriel Garcia Márquez, nobelpristagare i litteratur, växte upp och med ord målade den komplexa realitet som Colombia är. Och det är landet där miljöaktivister och fackligt aktiva och människor som kämpar för samhälleliga rättigheter mördas.

282 ledare från det civila samhället har blivit mördade de två senaste åren. Colombia är det land i världen som har störst biologisk mångfald, efter Brasilien. Colombia är också landet med de största sociala klyftorna i hela Latinamerika. 0,06 procent av markägarna äger 53,5 procent av marken, enligt Världsbanken. En sådan exkludering av stora grupper i samhället bäddade för stora sociala orättvisor och en 50 år lång militär konflikt som orsakat mer än 250 000 döda och mer än 40 000 försvunna människor.

Det var mot denna bakgrund som fredsavtalet mellan FARC-EP och Colombias regering kom till stånd. Det skapade hopp. FN har konstaterat att FARC, som nu är ett politiskt parti, har uppfyllt sina åtaganden, men Colombias regering har inte gjort det. Reaktionen mot fredsavtalet från den politiska högersidan har varit stark, ibland våldsam.

Mer än 30 medlemmar av det nya politiska partiet har blivit mördade. Detta påverkar de nya fredssamtalen mellan regeringen och ELN, den andra gerillagruppen i Colombia. Mycket står på spel nu i Colombia. Den nya presidenten efter valet kommer att ha en avgörande roll för genomförandet av fredsavtalet.

Ivan Duque, kandidaten från höger som samlar omkring sig etablissemang och de gamla krafter som står för korruption, kontinuitet och kränkning av de mänskliga rättigheterna, har lovat att ändra fredsavtalet, trots att det har trätt i kraft. Vicepresidentkandidaten, Marta Lucia Ramirez, var tidigare försvarsminister under en period där Colombias armé begick stora brott mot mänskliga rättigheter.

På andra sidan står Gustavo Petro med vicepresidentkandidaten Angela Maria Robledo som är en välkänd feminist. De är ledare för rörelsen Colombia humana, som verkar för att genomföra mänsklig säkerhet i landet, ändra inriktningen för militären och anpassa den till dagens situation med fred, skydda miljö och vattenresurser, en omfattande plan för sociala reformer, bekämpa korruptionen, reformer för en fossilfri ekonomi, nya lagar för markägande som skulle gynna de fattigaste bönderna och respektera fredsavtalet och uppfylla de åtaganden som den colombianska staten lovade att följa.

Det är en rörelse som pratar om kärleken som drivkraften och som har fört en valkampanj med extremt små ekonomiska resurser men med stora insatser från tusentals aktivister som dagligen arbetar ideellt i alla delar av landet. Dessa kandidater har i dag stöd av fackliga organisationer, urfolk, afro-colombianer, kvinnor och organisationer för miljö och mänskliga rättigheter.

För varje land finns avgörande stunder. Detta är en sådan stund för Colombia. I dessa ögonblick kan du inte vara opartisk. Som ärkebiskop Desmond Tutu, mottagare av Nobels fredspris, sade: ”Om du är neutral i orättvisa situationer, har du valt förtryckarens sida”. Nu måste en sida väljas. Och jag väljer den sida som ger möjligheter att bygga vägen som avslutar exkluderingen av de som dagligen kämpar för rätten att leva.

Jag väljer sidan som driver kärlek och hopp, jag väljer samma sida som urfolksbefolkningen och afro-colombianska grupper valde, samma sida som kvinnor som kämpar mot en patriarkalisk värld har valt. För änkorna och föräldralösa som kriget skapade, för mödrarna till de försvunna. För dem alla hoppas jag att Colombia humana vinner denna söndag. Mänskliga rättigheter, demokrati och freden förtjänar en chans.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: