Södertörns högskola.

Polisutbildare åtalad för att ha sexofredat ensamkommande

2017-10-27 | Jenny Rönngren padlock

INRIKES

En anställd vid Södertörns högskola misstänks för att ha ofredat en ung asylsökande afghansk kille i 15-17-årsåldern sexuellt. Den åtalade, som förnekar brott, har haft en ledande roll i polisutbildningen, men sade upp sig från chefsbefattningen innan anklagelserna kom till högskolans kännedom.

Det var i mars som den åtalade misstänks ha ofredat den unge asylsökande sexuellt i bastun efter ett träningspass. Han anklagas för att ha smekt sig själv i bastun och tryckt sitt kön mot målsäganden i duschen, men nekar till händelseförloppet.

Nu står ord mot ord, eftersom de var ensamma i omklädningsrummet, även om vittnen finns till efterspelet. Enligt stämningsansökan är mannen, som har kvar sin grundanställning på Södertörns högskola, skäligen misstänkt för sexuellt ofredande, vilket är den lägre misstankegraden.

Kenneth Wall, kommunikationschef på Södertörns högskola, bekräftar att skolan känner till åtalet mot den anställde.

– Vi fick kännedom om åtalet, dagen innan det kom in till tingsrätten, säger han.

Den åtalade lämnade själv sin chefsbefattning inom polisutbildningen i augusti, alltså innan åtal väcktes och innan anklagelsen kom till högskolans kännedom.

– Han kommer inte företräda högskolan eller träffa studenter under tiden fram till domen. Det är vi överens om, säger Kenneth Wall.


Kenneth Wall. Foto: Södertörns högskola


Hur ser du på att en person som haft en avgörande roll i polisutbildningen anklagas för ett brott av det här slaget?

– Det är klart vi kommer följa det här, men det är något som rättsväsendet tagit hand om och principen att var och en är oskyldig tills skulden är bevisad får gälla nu också.


Vad händer om den här personen döms?

– Det kan jag inte svara på, det får vi ta ställning till då.

Eftersom målsäganden har fått avslag på sin asylansökan och riskerar att avvisas i december, yrkade åklagaren på att målet ska tas upp till huvudförhandling omgående. Huvudförhandling kommer enligt tingsrätten att hållas den 1 december.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: