Franco Kaodimus såg sin pojkvän misshandlas till döds.

RFSL Newcomers yngsta medlem hotas av deportation

2017-01-25 | Jenny Rönngren padlock

INRIKES

Franco Kaodimuo pojkvän blev misshandlad till döds framför hans ögon. Nu riskerar han utvisning för att Migrationsverket inte tror på att han är homosexuell. Men RFSL Stockholms ordförande Andrés Esteche säger att de kommer göra allt de kan för att stoppa deportationen.

Andrés Esteche berättar att 18-årige Franco Kaodimuo är RFSL Newcomers yngste medlem. Att han såldes som slav till en indisk fotbollsklubb när han var yngre. Väl tillbaka till Nigeria blev han och hans pojkvän trakasserade av en mobb så pass allvarligt att pojkvännen blev misshandlad till döds. Kaodimuo bevittnade misshandeln. Han lyckades fly och fick hjälp av sin syster med en biljett till Sverige så att han inte skulle behöva möta samma öde som pojkvännen.


Varför tror Migrationsverket inte på vad Franco berättar?

– Vi ser ett mönster att handläggare på Migrationsverket stereotypiserar gaykillar och tror inte på ”grabbiga” fotbollsspelande, ofta afrikanska gaykillar. De har sagt att det vart mycket fokus på fotbollen och för lite på kärleken till pojkvännen. Vi snackar alltså om en 18-åring som precis klivit ur garderoben och aldrig nånsin pratat öppet om sina känslor förut.


Hur ser RFSL på Francos fall?

– Franco har varit medlem i RFSL Newcomers länge och vi får ont i hjärtat när en utav våra yngsta medlemmar (det krävs stort mod för att komma ut så tidigt) blir bemött och behandlad på detta viset.


Har nya asyllagen fått konsekvenser för hbtq-personers rätt till uppehållstillstånd och i så fall vilka? Vad är det ni ser?

– Definitivt. Borttagningen av familjeåterföreningen påverkar hbtq-personer stort och skapar mycket lidande. Ett tillfälligt uppehållstillstånd hjälper inte hbtq-personer heller. Homo- och transfobin finns ju kvar i de länder som det är krig i även efter kriget.


Vad händer nu, finns det möjlighet att överklaga/stoppa deporteringen?

– Vi överklagar och kämpar vidare med hjälp av media.


Om inte?

– Vi planerar demonstrationer och aktioner. Franco är helt säker på att han kommer bli dödad i Nigeria därför kan vi inte tillåta att han deporteras.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: