Röda skor fick folk att prata om våld på Medborgarplatsen

2016-11-29 | FemPers padlock

INRIKES

I samband med den internationella dagen för avskaffande av våldet mot kvinnor, genomfördes installationen Röda skor i Stockholm. 160 par röda skor på Medborgarplatsen öppnade för samtal och skakande berättelser om våld mot kvinnor. Agneta Sandell fotograferade och Carmen Blanco Valer berättar för Feministiskt perspektiv om dagen.

RELATERADE ARTIKLAR:

2016-11-23 Var med och synliggör mördade och misshandlade kvinnor

2016-09-02 Röda skor – en installation mot våld som väcker känslor

2016-08-26 #NiUnaMenos: Kampen mot patriarkalt våld växer

2016-08-09 ”Rör ni en, rör ni oss alla”

2015-08-04 Spanien mobiliserar för att stoppa mäns våld mot kvinnor

2015-07-23 ”Juárez är toppen av isberget men nu handlar det om hopp”

2015-06-14 #NiUnaMenos: Historisk feministisk kraftsamling

2015-03-27

2015-03-27 Historiskt beslut om feminicidio i Mexikos högsta domstol

Varje par tomma röda skor symboliserar en kvinna eller flicka som inte längre är med oss på grund av att de utsatts för femicidio, kvinnomord, beskrev arrangörerna. Initiativet till denna konstnärliga uttrycksform föddes ursprungligen i Mexiko och skaparen är konstnären Elina Chauvet. Tolv personer var engagerade som organisatörer och folkbildare i projektet i Stockholm. Installationen med 160 par röda skor pågick från klockan 10 till 16 den 26 november på Medborgarplatsen. Omkring 400 personer stannade och tittade på.

– Responsen var fantastiskt tillfredsställande. En del passerade förbi, lyssnade lite på vår förklaring och tog ett flygblad samt tog foto med mobilen och gick. Andra stannade längre stunder, kommenterade fenomenet och ville prata, gratulerade till initiativet, säger Carmen Blanco Valer, en av arrangörerna.

– En 12 årig flicka som passerade förbi stannade länge och ställde följdfrågor, till henne betonade jag särskilt att ingen har någonsin rätt att slå en. Några blev tydligen provocerade och argumenterade med välkända bortförklaringar som att ”kvinnor provocerar”, ”vissa kvinnor gillar våld”. En del andra män, även om de stöttade idén, ville ta alldeles för mycket plats och tid i anspråk och typ mansplaina oss. En äldre man var mest arg över att vi ”förstört skor” genom att måla dem röda, berättar Blanco Valer.


Konstnären Elina Chauvet, skaparen av Röda skor-installationen.


Men dagen präglades även av skakande berättelser från de besökare på Medborgarplatsen.

– En kvinna sade att hon hade varit kvar i en våldsam relation under 17 år. En annan kvinna berättade att även hon blivit slagen och att en väninna till henne blivit mördad av sin partner för något år sedan. En annan kvinna började gråta under sin berättelse och ytterligare en kvinna sade sig bo i något slags skyddshem och ville ta med sig några av våra flygblad.

Medan installationen pågick kom fem-sex personer och skänkte skor, varav två skänkte alldeles nya skor som de köpt för att bidra, berättar Carmen Blanco Valer och fortsätter:

– Det absolut mest skakande jag tog del av denna dag var en ung kvinna som kom med ett par små barnskor som var nymålade i blodrödfärg som inte hade torkat ännu och just därför gav intryck av att vara riktigt blod och lade dessa skor i en fotbollströja med den spanska flaggans färger. Även hennes händer var fortfarande kladdiga med blodrödfärg och hon berättade att hon hade passerat förbi tidigare under dagen och kommit tillbaka. Exakt vad dessa småskor och de spanska färgerna symboliserade för henne ville hon inte tala kring och vi respekterade detta.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: