Alfhild Oenema, ordförande, och Bernardita Núñez, verksamhetsledare, Terrafem.

Barn i skyddade boenden måste få gå i förskola och skola

2016-09-17 | Bernardita Núñez och Alfhild Oenema padlock

OPINION

Att få gå i förskola och skola är ingen självklarhet för barn som lever skyddat, barn som bevittnat våld eller själva utsatts för våld. ”Vi anser att det är orimligt att barnen inte får börja i förskolan omedelbart. Dessa barn har ett särskilt behov av stöd. Dessa barns behov måste prioriteras”, skriver Alfhild Oenema och Bernardita Núñez från Terrafem i ett öppet brev till Stockholms stads skolborgarråd Olle Burell (S) och påminner om tidigare påtalade behov av att förändra rutinerna kring barnen.

Alfhild Oenema är ordförande och Bernardita Núñez är verksamhetsledare för Terrafem.

I april träffade Terrafem Olle Burell i syfte att speciellt uppmärksamma situationen för barn som bor på skyddat boende och som inte har rätt att gå i förskolan. Skälet till det är att båda vårdnadshavarna ska skriva under ansökan till förskolan. När mödrar kommer till oss har de som regel ännu delad vårdnad och kan därför inte ordna en plats utan faderns tillåtelse. Den tillåtelsen skulle röja säkerheten kring barnet och mamman.

Barnen har rätt att leva skyddade från alla former av våld, rätt till stödresurser, särskilt för att kunna återhämta sig efter att ha usatts för våld. Barnen har också rätt att vara delaktiga i alla beslut som rör dem. Barnen har behov av att träffa andra barn. Terrafem vill att barnens rättigheter tillgodoses.

Därför önskar Terrafem att Stockholms stad arbetar för att erbjuda en pedagogisk verksamhet till alla förskolebarn som skyddas på en kvinnojour och att staden också arbetar för att skapa trygga förskolor och skolor för barnen, och en skolmiljö som kan hantera barnens situation. Denna pedagogiska verksamhet som vi har tidigare föreslagit har ännu inte kommit till stånd.

I dag vill Terrafem också göra dig uppmärksam på hur situationen ser ut för barn som bor på skyddat boende och som skulle kunna börja på förskolan eftersom mamman är ensam vårdnadshavare. Dessa barn får ändå vänta flera månader på grund av existerande regler som fördröjer starten.

Reglerna säger att ett barn som är inskrivet i en förskola och behöver flyttas till ett skyddat boende inte börja i en annan förskola förrän efter tre månader. Vi anser att det är orimligt att barnen inte får börja i förskolan omedelbart. Dessa barn har ett särskilt behov av stöd. Dessa barns behov måste prioriteras.

Terrafem har full förståelse för att processer i en kommun tar tid och att erbjuda en pedagogisk verksamhet till förskolebarn på ett skyddat boende kan ta tid. Men att skapa rutiner och system som gör det möjligt för barn som bevittnat våld att kunna börja i förskolan anser vi ska vara högprioriterat.

När vi träffade dig, Olle Burell, kände vi oss glada för att du lyssnade på våra erfarenheter och ditt engagemang var inspirerande. I dag behöver dessa barn att du gör det som står i din makt för att de ska kunna börja på förskolan som de alla längtar till, för att kunna leva ett vanligt liv precis som alla andra barn. Och för att deras rättigheter tillgodoses.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: