Räddning av Djurgårdens målvakt Gudbjörg Gunnarsdottir.

Uddamålsseger för Linköping mot Djurgården på Stadion

2016-07-05 | Bella Frank padlock

SPORT

Trots ett stort spelövertag i princip matchen igenom vann Linköping FC bara med 1-0 mot Djurgårdens IF på Djurgårdens hemmaarena Stadion på söndagseftermiddagen. Fridolina Rolfö gjorde ett vackert mål i krysset och Linköping hade många lägen matchen igenom men kom aldrig till de riktigt vassa avsluten. Feministiskt perspektiv var på plats.

Enligt tabellställningen hade nog en del i publiken förväntat sig något fler mål. Djurgården ligger visserligen på en respektabel sjätteplats i allsvenskan, men Linköping ligger å andra sidan på delad förstaplats tillsammans med FC Rosengård. Och detta på ett mer än dubbelt så stort poängtal än Djurgården – 31 respektive 13, och Linköping med 35 gjorda mål mot Djurgårdens 14. Dessutom avspeglas hur starkt laget är av att hela fem spelare från Linköping finns med i den slutliga OS-truppen: Magdalena Ericsson, Stina Blackstenius, Jonna Andersson, Jessica Samuelsson och Fridolina Rolfö.

Det kunde alltså ha blivit många fler mål eftersom Linköping dominerade matchen så mycket men de riktigt vassa avsluten kom inte till. Djurgården hade också ändrat sin vanliga laguppställning 4-4-2 till 4-5-1-formation för att sätta stopp på Linköpings farliga anfallsspelare. Djurgårdens målvakt Gudbjörg Gunnarsdottir gjorde en jätteräddning med snabbt fotarbete efter drygt 20 minuter spelade. Några minuter senare fick Djurgården till en av få målchanser när Johanna Rytting Kaneryd i 24:e minuten fick till ett skott som passerade precis utanför målet. Bara tre minuter senare lyckades i stället Linköpings Fridolina Rolfö få till ett drömmmål i krysset efter ett skott strax utanför straffområdet.

Att Djurgårdens försvar var tuffare än väntat för gästerna bekräftades av Claudia Neto, en av Portugals bästa fotbollsspelare, i en intervju med Damfotbollblog efter matchen:

– Ja, det var faktiskt ganska tufft, men det viktigaste är ju att vi har vunnit och tagit tre poäng. Vi skapade ju en hel del chanser, men vi gjorde helt enkelt inte mål på dem. Det händer ibland, så är det i fotbollen, säger hon.

Claudia Neto och Jessica Samuelsson i kamp med Djurgårdens Carolina Mendes.

Stina Blackstenius, arg efter att ha fällts, fick frispark och domaren gav Djurgårdsspelaren gult kort.

Johanna Rytting Kaneryd, fick Djurgårdens enda målchans i första halvlek.