Maria Garfjell.

Är mäns pengar värda mer än kvinnors kroppar?

2016-07-05 | Maria Garfjell padlock

OPINION

Hur kan sexuellt våld mot en drogad kvinna ge ett lägre straff än en stöld av en drogad mans ägodelar? Det frågar sig Maria Garfjell efter nyheten om att en kvinna som drogat och rånat två män i Värnamo dömts till åtta års fängelse.

Maria Garfjell är jurist, specialiserad på folkrätt och mänskliga rättigheter, samt poet och bildkonstnär med artistnamnet BaaM

Känner ni till ett enda fall där en man dömts till 8 års fängelse för att ha drogat och våldtagit kvinnor? Det gör inte jag.

En 29-årig kvinna från Helsingborg har drogat och rånat två män i Värnamo på smycken och pengar. Hon träffade männen genom en dejtingsajt och har även tidigare träffat män genom dejtingsajten och har haft sex med flera av dem mot betalning.

Naturligvis har de två männen som drogats befunnit sig i ett utsatt läge och deras hälsa, kanske till och med deras liv, har svävat i viss fara i och med att de drogades, men kan och bör detta brott straffas hårdare än en man som drogar kvinnor och sedan sexuellt förgriper sig på dem? Hur kan sexuellt våld mot en drogad kvinna ge ett lägre straff än en stöld av en drogad mans ägodelar?

Ett fall nyligen sticker i straffskala ut i mängden; fallet mot ”Bunkerläkaren” som dömdes till 10 års fängelse i Tingsrätten, Svea hovrätt sänkte sedan straffet med 2 år till 8 år. Men även här dömdes inte läkaren för grov våldtäkt utan för människorov och friades helt från åtalspunkten grov våldtäkt då rätten inte ansåg att det var bevisat att han haft sex med offret medan hon var drogad.

Efter den senaste veckans händelser och debatter kring våldtäkterna och de sexuella övergreppen på Bråvalla och Putte i Parken märks en tydlig attitydförändring hos många, främst hos kvinnor som nu öppet backar varandra på ett sätt jag inte sett innan den gångna helgen.

Mäns attityder verkar dock fortfarande röra sig alltför mycket kring problematik som ”får vad som helst kallas våldtäkt nu för tiden?” och vem som utsatt kvinnorna för dessa övergrepp, och var de kommer ifrån. Det kanske kommer som en överraskning för de män som har funderingar, och debatterar på den här nivån – det är helt ovidkommande för någon som utsätts för sexuellt våld vem personen är (och varför säger vi ens sexuellt våld då våldet inte ens handlar om sex egentligen), var den kommer ifrån och med vad personen med våld penetrerar våra otroligt känsliga könsdelar. Det måste väl ändå gå att förstå?

Så jag har en sista fråga till er alla; kan vi tolka dagens dom från Jönköpings Tingsrätt som att det en gång för alla är bevisat att mäns pengar betyder mer än kvinnors kroppar?

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: