Kenneth Hermele, ekonom och humanekolog.

#panamapapers: ”Det går att få rätsida på skattefifflet”

2016-04-06 | Kenneth Hermele padlock

OPINION

”Om vi lyckas komma åt skattesmitarna i skatteparadiset skulle vi kunna dubbla biståndet, och vi skulle därmed kunna finansiera mottagande av flyktingar utan att behöva ta pengar från det vi avsätter för de fattigaste i världen.” Kenneth Hermele pekar på hur lätt det skulle låta sig göras, och påminner om att en sådan satsning ingick i den ekonomiska politik som Feministiskt initiativ gick till val på 2014.

Kenneth Hermele är ekonom och medlem i Feministiskt initiativ

Trots all nymornad och upprörd uppmärksamhet som de senaste dagarna uppstått kring den världsberömda Panamaläckan skulle jag tro att det sitter några nöjda utredare på Skatteverket och säger: ”Vad var det vi sa!”

Sedan flera år har nämligen Skatteverket påpekat att det finns ett gigantiskt ”skattefel” som dränerar det offentliga på stora belopp. Det totala skattefelet beräknas uppgå till minst 133 miljarder kronor, vi talar här om skattefusk och svartarbete, det vill säga olaglig verksamhet. När det gäller skatteparadisen, tror Skatteverket att de står för en tredjedel av det totala skattefelet, åtminstone 46 miljarder kronor som skulle kommit Sverige till godo har försvunnit i de så kallade skatteparadisen.

Det är utdelningar, avgifter och skatter som stat och kommun går miste om varje år. För att förstå storleksordningen kan detta skattefusk jämföras med Sveriges bistånd, som 2016 är 43 miljarder kronor. Sagt med andra ord: om vi lyckas komma åt skattesmitarna i skatteparadiset skulle vi kunna dubbla biståndet, och vi skulle därmed kunna finansiera mottagande av flyktingar utan att behöva ta pengar från det vi avsätter för de fattigaste i världen (det vill säga biståndet).

Det här var en del av den ekonomiska politik som Feministiskt initiativ gick till val på 2014, och även vi skulle kunna utbrista ”Vad var det vi sa?!” Nu återstår bara att göra något åt att sådan verksamhet förekommer, och i en så stor skala.

Ett sätt är att införa obligatoriskt informationsutbyte mellan skatteparadisen – den officiella beteckningen är ”Offshore Financial Centres” – och skattemyndigheterna. I dag behöver Skatteverket ha grundad anledning misstänka brott för att få tillgång till nödvändiga uppgiften, vilket i praktiken betyder att verket redan måste veta vilka brott som begåtts för att få tillgång till den information som kan bevisa vad de redan visste.

Med automatik i informationsöverföringen, och med stärkta resurser på Skatteverket, kan vi lätt få rätsida på detta. För världen i sin helhet uppskattar Tax Justice Network att skattesmitningarna är så höga som 200-300 miljarder dollar, det vill säga upp mot dubbelt så mycket som det globala biståndet.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: