Det finns hijab särskilt framtagna för idrott. Tidningen Mitt i skrev om Noha Berhan i söndags, sedan dess har Streetgäris dragit igång kampanjen #BackaNora.

Gamla regler kan hindra Noha Berhan från att spela basket

2016-03-24 | Bella Frank padlock

SPORT

Noha Berhan riskerade att inte få spela med sitt lag Huddinge basket när de spelar kval till baskettan, den näst högsta basketserien, i april. Detta då hon bär hijab vilket Svenska basketförbundet (SBFF) förbjuder i seniormatcher på elitnivå. Ordförande för Huddinge basket beskriver Noha Berhan som en förebild, och SBBF säger att hon ska få spela i hijab om en dispensansökan kommer in.

17-åriga Noha Berhan, snart 18 år, har spelat basket sedan hon var liten och är mycket engagerad i sporten.

– Hon är en en fantastisk människa, hon är coach för unga tjejer, en spelare som också gått utbildningar, som sitter i förbundssekretariatet, hon är en bra förebild, säger Jonas Morin, ordförande i Huddinge basket till Feministiskt perspektiv.

Huddinge basket riskerar alltså att tappa en av sina spelare inför det viktiga kvalet till basketettan som ska spelas i april.

Skälet är att Internationella basketförbundet, Fiba, i sitt regelverk länge har förbjudit spelare från att bära huvudbonader, håraccessoarer och smycken. Hårband får inte vara bredare än fem centimeter. Detta har också inneburit att hijab är förbjudet. Därför har också SBBF samma regler kring tävlingar i basketens två högsta ligor.

– Vi ska söka dispens från Fibas regelverk, många av deras regelverk styr de enskilda förbundens regelverk. Det känns som en regel som stått där i alla tider som nu för första gången prövas ordentligt. Jag tror att Svenska basketbollförbundet vill ge dispensen, säger Jonas Morin.


Jonas Morin påpekar att basket är en sport som alltid varit präglad av mångfald, här möts spelare med olika bakgrunder.

– Vi har spelare från olika kulturer och nationaliteter, jag skulle bli förvånad om man inte ändrade regelverket, och jag tror att det är på väg, säger han.

Det var tidningen Mitt i som i förra veckan först skrev om Noha Berhan och situationen hon befinner sig i har väckt mycket uppmärksamhet. StreetGäris har tagit strid för henne och driver kampanjen #BackaNora på sociala medier för att påverka SBBF att ändra regelverket.


Kommer ge dispens

SBBF skrev i ett pressmeddelande på onsdagen att man kommer att ge dispens i det aktuella fallet, om en sådan förfrågan kommer in, men att förbundet inte kan ändra tävlingsbestämmelserna: ”SBBF:s styrelse kommer att diskutera hur frågan på bästa sätt kan tas upp med FIBA för lösningar på längre sikt.”, skriver förbundet i pressmeddelandet.

Förbudet mot hijab har länge fått svåra konsekvenser för basketspelare världen över. 2014 ställdes Qatars landslag inför ett ultimatum när de skulle möta Mongoliet i Asian Games: Att antingen ta av sig sina hijab eller att lämna planen. De valde att lämna walkover.

För två år sedan beslutade Internationella fotbollsförbundet (Fifa) efter en tvåårig testperiod att tillåta hijab, och turbaner, i samband med matcher. Ett bidragande skäl var att Jordanien i höst står som arrangör för U17-VM och att det blev uppenbart att ett slopandet av förbudet skulle göra att många fler tjejer har möjlighet att delta. Specialgjorda hijabs har tagit fram för Fifa och för deltagande i OS, och nyligen lanserades ett nytt matchställ av företaget Hummel för det afghanska fotbollslandslaget där en hijab ingår, som Feministiskt perspektiv rapporterat om.

Förra året marknadsförde varuhuskedjan House of Fraser en ny linje slöjor för idrottande kvinnor som tagits fram av företaget Shorso. Dessa är tillverkade av material som är lätta och följsamma som nylon och spandex som inte kräver nålar som de flesta vanliga slöjor kräver. Slöjorna kan användas i allt idrottande, även simning.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: