Annelie Nordström meddelar att hon avgår som Kommunals ordförande vid kongressen i maj.

Avtalsrörelse med förhinder

2016-01-25 | Ina Blomster padlock

EKONOMI

Svårt sargat startar Kommunal sin hittills tuffaste avtalsrörelse. Kommunals krav på extra och rejäla lönepåslag i kronor till undersköterskor spräckte LO-samordningen i höstas och ses inte med blida ögon av arbetsgivaren som tvärtom vill se sifferlösa avtal och slopade lägstalöner. Har förbundet styrka nog till matchen mot mäktiga SKL, Sveriges kommuner och landsting, alternativt har de senaste veckornas tumult ökat risken för storstrejk? Feministiskt Perspektiv bad tre i arbetsmarknadsfrågor kunniga spekulera.

Efter Aftonbladets avslöjande om vidlyftig representation och förlustbringande krog- och konferensaffärer avgick kassören Anders Bergström. Men medlemmarna rasade, 10 000 begärde utträde ur förbundet och Annelie Nordström tvingades avsäga sig ordförandeposten i och med kongressen i maj. Hur avtalsrörelsen påverkas är ännu oklart.

Claes Stråth, tidigare generaldirektör på Medlingsinstitutet, ser olika scenarier framför sig:

– Affären kan ha försvagat Kommunal allvarligt, alternativt kommer trycket från medlemmarna öka på förbundet att visa musklerna och leverera i avtalsrörelsen. Storstrejk? Nja. Däremot ska man inte helt räkna bort möjligheten till att en LO-samordning ändå blir av i sista stund.

Att hela styrelsen borde avgå är ett begripligt men orimligt krav enligt Claes Stråth.

– Det vore inte vettigt inför en avtalsrörelse. Då skulle allt för stor kompetens och erfarenhet försvinna.

Annelie Nordström har presenterat en diger åtgärdsplan som hon tänker verkställa före kongressen. Claes Stråth manar till eftertanke.

– Nu gäller det att Kommunal inte kastar ut barnet med badvattnet. Marholmen är mer än en konferensanläggning. Det är också en stugby som medlemmarna kan hyra in sig i sommartid, en medlemsförmån värd att värna. När det gäller lägenheter så är det rimligt att även Kommunal kan fungera som en god arbetsgivare och hjälpa till vid nyanställningar. Fler förbund äger fastigheter, det är investeringar som kommer medlemmarna till del exempelvis genom strejkkassor.

Claes Stråth tror att Kommunal och Annelie Nordström kommer att få leva med den här affären på samma sätt som Hasse Ericsons Spaniensemester klistrat fast vid Transport, trots att den ägde rum för över tjugofem år sedan.

– Missnöjet inom Kommunal kan även komma att spilla över på andra förbund så till vida att fler börjar fråga hur det egentligen går till vid exempelvis representation. Likaså vilka förmåner de förtroendevalda har.


Egna muskler

Lars Magnusson, professor i ekonomisk historia i Uppsala:

– Storstrejk är nog att ta i. Däremot kanske affären väcker medlemmarnas engagemang och med fler aktiva blir kraven högre. Kritiken mot Industrinormen, som redan är ifrågasatt från flera håll, kan öka ytterligare.

– Det är sorgligt att en kvinna ryker på grund av en gammal manlig kultur.

En LO-samordning i sista stund tror han inte på. Snarare att Kommunal vill visa egna muskler.

– Möjligen skulle medlemmarna satsat än mer om hela styrelsen avgått. Men det hade varit olyckligt med tanke på avtalsrörelsen.

Det är viktigt, anser Lars Magnusson, att åtgärdsplanen leder till faktiska förändringar.

– Kommunal är sargat och misstroendet kan komma att förstärkas och skada andra förbund, hela arbetarrörelsen.


Marja Lemne, Lars Magnusson (överst t h) och Claes Stråth.


Marja Lemne, Statsvetenskapliga institutionen Stockholms universitet:

– Nja, en storstrejk har jag svårt att se. Men Kommunal är ordentligt försvagat. Att LO-samordningen spruckit gör inte saken bättre.

Marja Lemne tror som Claes Stråth att LO skulle kunna få till stånd en samordning och att det vore bra för Kommunal.

– 10 000 har redan lämnat förbundet. Även om en halv miljon medlemmar fortfarande finns kvar är det ett skadat fack som med krav på löneökningar betydligt högre än ”märket” får svårt att köra ett eget race. Ett samlat LO i ryggen skulle göra skillnad. Då möjligtvis kan konfliktrisken öka.


Gemensam sak

Marja Lemne tror att det gjort skillnad om hela styrelsen avgått på en gång.

– Den nya styrelsen hade kunnat framstå som väldigt kraftfull.

Åtgärdslistan är viktig, menar hon, men frågan är om den är trovärdig.

– Man bryter inte andan i en organisation så lätt. Kommunal är dessutom ovanligt professionaliserat, få ombudsmän jobbar på golvet. Då blir det ännu svårare att förändra kulturen.

Tystnaden från de andra förbunden kan innebära att affären spiller över även på dem, menar Marja Lemne.

– Än så länge är det väl bara Metall som redovisat sina interna regler. LO-förbunden borde göra gemensam sak i policyfrågor.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: