Lokalvalet i Saudiarabien – symboliskt eller historiskt?

2015-12-15 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

Saudiarabien har erkänt kvinnors rösträtt i lokalval vilket välkomnats och kallats för en ”historisk” händelse av många. Hittills står det klart att minst 20 kvinnor tar plats som landets första lokalpolitiker. För generationer av saudiska kvinnor var den 12 december dagen då de fick se en röstlåda för första gången i sina liv. Men kritikerna menar att kvinnors nyvunna rätt att delta i lokalval ändå snarare ska ses som symboliskt.

FAKTA: Turkiet var bland de första muslimska länder som erkände kvinnors rösträtt i lokalval 1930 och parlamentsval 1934, 13 år efter Sverige (1921). I de flesta muslimska länder har kvinnor haft rätt att rösta sedan 50- och 60-talet, förutom i de länder som ingick i Sovjetunionen, vilka fick rösträtt mellan 1918 och 1927.

Enligt en del uppgifter var Nya Zeeland inte det första landet som erkände kvinnors rösträtt utan ön Pitcairn för 177 år sedan.

122 år efter att Nya Zeeland som första land erkände kvinnors rösträtt, blir Saudiarabien det sista land att göra det, fast enbart i lokalval. I ett land där kvinnor inte ens får köra bil, fick de för första gången ställa upp som kandidater och som väljare i lokalvalen som hölls den 12 december 2015. Färre än 1 000 kvinnor ställde upp som kandidater och de fick inte möta och tala med manliga väljare. Könssegregering gällde under valkampanjen. Kvinnor som ställde upp som kandidater använde därför mest sociala medier för sina valkampanjer. När det blev dags att rösta deltog enbart 10 procent av kvinnorna i valet och röstade fram cirka 20 ledamöter för tio regioner.

979 kvinnor bland 7 000 kandidater tävlade om 2 100 platser i tio regioner. Rösträtten vid lokalval gäller enbart saudiska medborgare och inte de invandrare som har bott i landet i decennier och ibland generationer. 1,32 miljoner män och 130 000 kvinnor av 21 miljoner invånare deltog i valet, det vill säga 25 procents valdeltagande enligt officiella källor. En anledning bakom att de registrerade kvinnorna var få är enligt Human Rights Watch (HRW)de hinder som många saudiska kvinnor mötte för att registrera sig. Det första handlande om att de flesta saudiska kvinnor saknar id-kort. Få kvinnor lyckades bevisa sin folkbokföring eftersom de inte äger sina bostäder och inte är registrerade som boende. I regel är manliga förmyndare registrerade som husägare och betalar räkningar, så kvinnors namn förekommer inte i officiella dokument. Detta försvårade registreringen för att få röstsedel. En kvinna säger till HRW att det tog henne två veckor att ordna de dokument som krävdes för att kunna registrera sig och sin dotter.

Foad Erahim, en liberal saudisk aktivist bosatt i London undrar om man verkligen ska kalla kvinnors deltagande i lokalvalen för ”historiskt”. Han säger till nyhetsbyrån DW/persiska att utifrån internationella demokratiska normer är det som hänt i Saudiarabien inte historiskt eftersom landet inte erkänner kvinnors lika rätt att delta i samhällslivet.

Londonbaserade professorn Madawi Al-Rasheed, en saudisk dissident, säger till DW att lokalval inom den saudiska monarkin har begränsad politisk betydelse. Hon menar dessutom att kandidaterna godkänns och sorteras enligt strikta regler vilket utesluter oönskade kandidater. Samtidigt utses cirka 30 procent av regionernas ledamöter direkt av saudiska myndigheter och behöver aldrig väljas av medborgarna. Vidare säger hon att kvinnor inte kan räknas som en maktfaktor så länge de inte kan spela någon avgörande roll i demokratiseringen av landet, därför vill hon kalla detta val symboliskt snarare än historiskt.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: