Jala Salti.

Vi ska sörja alla IS offer

2015-11-15 | Jala Salti padlock

KRÖNIKA/INRIKES

”Vad har religion och etnicitet med IS terror att göra? Terrorister är kriminella våldsbejakande, oberoende av vilken religion de tillhör och vart de kommer ifrån. Deras offer är människor som drabbas av våldshandlingar och vi ska sörja dem alla.” Syriska Jala Salti om en värld som fortfarande gör skillnad.

Jala Salti är 20, syrisk-palestinsk konstnär och aktivist som bott i Sverige i snart fyra år.

Ännu en terrorattack i Paris, mer än hundra människor mördades. Jag vaknade i går till tre olika strömmar av inlägg på min Facebook. Den första var en avisering om att mina kompisar i Frankrike markerade sig i säkerhet. Den andra var en massa inlägg av olika kompisar som försökte förklara att just för att det var muslimer som utförde attackerna så betyder det inte att alla muslimer är terrorister. Den tredje var ett flertal kompisar som uttrycker sin sorg för offren i Paris. Såklart, ska man sörja oskyldiga offren. Det gör jag med.

Dagen innan det som hände i Paris så skedde en annan terrorattack, fast i Beirut, en gång Mellanösterns Paris. Där dog också oskyldiga människor. Men jag läste inget om dem på Facebook förutom i mina libanesiska kompisars inlägg, dådet uppmärksammades inte särskild mycket på nyheterna och, först och främst, ingen sörjde dem som hade dött av bomber i Beirut här i Europa.


Undrar varför

Jag tycker att det är absurt att folk som kommer från Syrien och Libanon, som har varit i fara och drabbats av samma terroristgrupp under mer än fyra år inte en enda gång har vaknat till en Facebook-post som ber dem att markera sig själva i säkerhet, inte en enda gång såg vi människor runt hela världen byta sina profilbilder för att sörja och stödja syrier och inte en enda gång efter fem år av all slags terrorattacker mot folket har något land lyst upp deras monument med syriska flaggans färger för att visa omtanke. Varför?

Resultatet av terrorattacken i Paris med minst 128 dödade och många anhöriga drabbade är sorg och omtanke från hela världen. Men samtidigt har människor dött på grund av olika terrorattacker och brott mot mänskligheten i Libanon och Syrien. Istället för att solidarisera med dem, bestämmer Europa sig för strängare invandringspolitik. Jag undrar varför!? Varför anses vissa liv mer dyrbara än andra!? Varför sörjer ingen Syrien eller Beirut! Jag som syrier sörjer Paris tillsammans med hela världen, men varför sörjer ingen mitt folk? Vi som flyr våra hem och städer från extremisterna.

Är det för att vi har mörkare hår och ögon? Ett offer är ett offer, oavsett etnicitet. Är det för att mitt land är ett muslimskt land?


Allas fiende

Syrien, Libanon och Paris sörjer ju sina döda av samma skäl! Men glöm inte att Isis slaktar muslimer först och främst. Muslimer som inte håller med om deras extremistiska tänkande, toleranta muslimer som accepterar och respekterar andra religioner, muslimer som sörjer dem som drabbades i Paris.

IS är muslimers fiende lika mycket som terrorgruppen är allas fiende. Varför ska man ens behöva förklara att det de gör inte är muslimernas fel? Bara för att terroristerna identifierar sig som ”muslimer” betyder inte det att de representerar muslimer över hela världen.

Vad har religion och etnicitet med IS terror att göra? Terrorister är kriminella våldsbejakande, oberoende av vilken religion de tillhör och vart de kommer ifrån. Deras offer är människor som drabbas av våldshandlingar och vi ska sörja dem alla.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: