Clara Berglund är ordförande för Sveriges kvinnolobby.

Sveriges kvinnolobby kräver feministisk flyktingpolitik

2015-10-13 | FemPers padlock 5

INRIKES

Sveriges Kvinnolobby vill att utsattheten för kvinnor och flickor på flykt ska sättas i fokus för de åtgärder regeringen vidtar. Under helgens ordförandemöte slogs sju krav med den innebörden fast och beslut fattades om att skänka 38 700 kronor till Röda korsets insamling för nöd-kit till kvinnor i Syrien.

”Lika många kvinnor som män är utsatta för krig och konflikt. Lika många flyr. Men enligt UNCHR:s flyktingkommissariat var bara 11 procent av de människor som kom över Medelhavet år 2014 kvinnor.” konstaterar Sveriges kvinnolobby i ett pressmeddelande.

Eftersom kvinnor och flickor har sämre möjligheter att ta sig över gränserna blir de oftare kvar i konflikter och flyktingläger. Detta innebär också att det bara är en bråkdel av kvinnorna som flyr till Europa som når Sverige. Hittills i år har enligt Migrationsverket cirka 51 000 män och knappt 22 000 kvinnor sökt asyl i Sverige.

Det finns också omständigheter gör flykten svårare för kvinnor, som att ha hand om småbarn, amma, menstruera, vara gravid och föda barn. Dessutom är risken att utsättas för sexuella övergrepp, prostitution och våld stor.

Enligt Sveriges kvinnolobby borde kvinnor och medföljande barn därför ges särskild prioritet bland kvotflyktingar. Efter ordförandemötet i helgen kräver organisationen att alla insatser ska ha ett medvetet jämställdhetsperspektiv och att kvinnors utsatthet sätts i fokus för den feministiska utrikespolitiken. Sju konkreta krav ställs:

  1. Extra resurser för kvinnors nödvändigheter och akuta insatser för att motverka sexuella övergrepp och människohandel i flyktingläger och i konfliktområden.

  2. Insatser för att hjälpa kvinnor och flickor att ta sig över gränserna och söka asyl i Sverige. Kvinnor och deras medföljande barn ska ha särskild prioritet bland kvotflyktingar.

  3. Ökad säkerhet och skydd vid ankomst till Sverige, till exempel tillgängliga boenden, resurser för kvinnor som är gravida eller har små barn, och stöd för kvinnor som utsatts för våld och övergrepp.

  4. Att kvinnors specifika asylskäl erkänns och att asylprocessen och systemet för familjeåterförening i Sverige har ett genomgående jämställdhetsperspektiv.

  5. Att kvinnor med familjeanknytning får egna uppehållstillstånd som inte är knutna till mannen och att kvinnor och flickor ges permanent uppehållstillstånd för att få ekonomisk självständighet och trygghet.

  6. Ökat stöd till kvinnoorganisationer i konfliktområden samt till den svenska kvinnorörelsen och kvinnojourer i Sverige som tar emot kvinnor och flickor som har utsatts för våld och människohandel.

  7. Kvinnors aktiva deltagande i fredsprocesser i enlighet med FN:s säkerhetsråds resolution 1325 om kvinnor fred och säkerhet.

Sveriges Kvinnolobbys ordförandemöte beslöt också att skänka 38 700 kronor till Röda korsets insamling för nöd-kit till kvinnor i Syrien.

mötet deltog representanter från: Bosnien och Hercegovinas Kvinnoriksförbund i Sverige (BHKRF), DEA-föreningen, Forum – Kvinnor och Funktionshinder, Fredrika Bremer Förbundet, Gröna kvinnor, Internationella Kvinnoförbundet (IKF), Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet (IKFF) Kvinnliga Akademikers Förening, Kvinnliga Läkares Förening, Kvinnoorganisationernas Samarbetsråd i Alkohol- och Narkotikafrågor (KSAN), Kvinnor i Svenska kyrkan, KvinnorKan, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige (Roks), Soroptimisterna, Svenska Kvinnors EuropaNätverk, Svenska Kvinnors Vänsterförbund, Sverigefinskt kvinnoforum, SweQ -Sveriges Quinnoråd, Varken hora eller kuvad, 1,6 miljonerklubben.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20151014 - Johan Carlfors

Ursäkta, men har inte tidigare hört talas om Sveriges kvinnolobby, men om dessa krav på särskilt flyktingmottagande för Kvinnor är signifikant för organisationen, får man bocka och buga. Det står helt klart att Kvinnor diskrimineras och utsätts för större lidande än män, framför allt i krig. Krig som dessutom inte skapas av kvinnor. De kvinnor som nu flyr undan krig och förföljelse kommer även från länder där de förtrycks av sina män på ett oacceptabelt och primitivt sätt. Bl a med hjälp av internet kan var och en göra mycket för att förbättra situationen. inte som Lars Wilks, vars provokationer är helt kontraproduktivt, utan genom att i internationella kontakter försiktigt, sp neutralt som möjligt, visa goda exempel t ex från vårt eget, relativt jämlika, samhälle. Pedagogiskt är inlärande mycket effektivare om man lyckas få elever att själva dra slutsatser från fakta. Något liknande gäller i detta sammanhang. Dessutom är det viktigt att respektera andras kulturer, utan att för den skull sympatisera med alla inslag i densamma.


20151015 - Robin Melin

Wow! Det var en brutal statistik.

"Hittills i år har enligt Migrationsverket cirka 51 000 män och knappt 22 000 kvinnor sökt asyl i Sverige."

Så bra initiativ! Hoppas det får så stor verkan som möjligt :)


20151015 - Robin Melin

@Johan Carlfors: Ja kanske går det att ändra genom de metoder du föreslår, är inte psykolog et c. Men det är en empirisk fråga. Funkar metoderna eller gör de inte?

Tror dock att genom internet kan vi göra väldigt lite förändring.


20151016 - Anna-Klara Bratt

Om Sveriges kvinnolobby: https://sv.wikipedia.org/wiki/Sveriges_Kvinnolobby


20151026 - Per Larsson

Tack för en jättebra artikel! Det är en galen politik som förs när de flesta resurser går till de som är "starka" nog att ta sig hit. Samtidigt som kvinnor och barn blir kvar i osäkra och underfinansierade läger.

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: