Sara Murillo Cortes.

”Nu kanske min mamma får uppleva ett Colombia i fred”

2015-09-25 | Sara Murillo Cortes padlock

KRÖNIKA/UTRIKES

Historiska dagar och en ny era i Colombia förutspås efter genombrottet i fredsförhandlingarna mellan regeringen och Farc-gerillan på onsdagen. Latinamerikas mest långvariga krig kan lämna plats för fred och försoning. Sara Murillo Cortes reflekterar över 67 år av politiskt våld, 50 år av väpnad konflikt mellan Farc och regeringen.

På 50-talet hände det att mamma och hennes syskon blev uppdragna ur sängen mitt i natten för att gömma sig för det politiska våld som då och då hemsökte deras by Ataco på den colombianska landsbygden. Trots att hon yrvaken sprang i mörkret bort från byn så var hon aldrig rädd eftersom min mormor alltid fanns vid hennes sida.

Våldet som tvingade mamma att springa var en del av den våldsvåg som sköljt över landet sedan vänsterpolitikern Jorge Eliécer Gaitán skjutits till döds på öppen gata i huvudstaden Bogotá 1948. Farc-gerillan föddes ur detta tumult och när ett fredsavtal mellan regeringen och gerillan nu är nära förestående innebär det att en av världens längsta och svåraste konflikter är på väg mot en lösning.

Fyra miljoner internflyktingar, hundratusentals döda och 45 000 försvunna. Systematiska sexuella övergrepp och omfattande tvångsrekryteringar av minderåriga, permanenta förföljelser och mord på journalister, studenter och oppositionella. Det är svårt att greppa omfattningen av konflikten i Colombia. Ett av de mest spektakulära övergreppen under senare år kallas för falsos positivos – falska framgångar – och var ett makabert belöningssystem inom militären där unga, fattiga pojkar dödades och kläddes ut som gerillasoldater för att bättra på statistiken över de militära framgångarna. Fram tills i dag har fler än 3 350 sådana fall börjat utredas, runt om i hela Colombia.

Ytterst ansvarig för dessa falsos positivos var ingen mindre än Juan Manuel Santos – då försvarsminister under högerpresidenten Álvaro Uribe och i dag president som nu är på god väg att bli historisk, för alltid förknippad med ett fredsavtal. Så snabbt kan historiens vindar vända. Efter att regeringen och Farc-gerillan i förrgår kommit överens på den punkt i fredsförhandlingarna som har ansetts vara den svåraste – det juridiska ansvaret och eventuella straff – så verkar ett misslyckande i att få till stånd ett slutgiltigt fredsavtal nästintill omöjligt.

67 år av politiskt våld, 50 år av väpnad konflikt mellan Farc och regeringen, tre år av fredsförhandlingar som under två år förts på Havanna – nu kanske att min mamma som aldrig tidigare upplevt ett Colombia i fred får göra det. Enligt tidsplanen som presenterades i förrgår ska avtalet skrivas under den 23 mars 2016. Att tro att det politiska våldet helt skulle försvinna från Colombia är förstås allt för naivt. Men det är också en helt annan text... ¡Que viva la paz carajo!*


* Leve freden, för bövelen

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: