Ingela Heimann ordförande i Kvinnliga läkares förening.

Män sjukskrivs längre

2015-09-01 | Ina Blomster padlock

EKONOMI

Kvinnors sjukskrivningar är kortare än mäns, även vid samma diagnos. I snitt är män sjukskrivna tre dagar längre än kvinnor, visar Försäkringskassans statistik. Dessutom får kvinnor i större utsträckning en successiv nedtrappning av sjukperioden redan vid första läkarbesöket.

– Det kan vara så att den stora ökningen av kvinnors ohälsa med sjukfrånvaro som följd, och den politiska oro angående det, finns i den sjukskrivande läkarens medvetande, säger Ola Leijon, utredare och forskare på Inspektionen för socialförsäkringen (ISF).

– Men, fortsätter han, det kan också bero på att män väntar längre med att gå till läkare och därmed är sjukare.

Ola Leijon och ytterligare två forskare på ISF använde Försäkringskassans nya register för läkarintyg i studien som mynnade i rapporten Läkarintygens betydelse för sjukfrånvaro. Deras underlag är över en miljon intyg.

– Vi skulle egentligen titta på registrets kvalitet. Och i analysarbetet dök de här resultaten upp, säger Ola Leijon.


Katastrof eller adekvat vård

I snitt är män sjukskrivna tre dagar längre än kvinnor, skillnaden kvarstår även när man tar hänsyn till bakomliggande faktorer som inkomst och yrke. År 2012 var den genomsnittliga sjukskrivningstiden i det första läkarintyget 32 dagar för män och 29 dagar för kvinnor med ett sjukfall som varade längre än 14 dagar.

– Så intressant, säger Ingela Heimann, ordförande i Kvinnliga läkares förening, psykiater och sakkunnig på Inspektionen för vård- och omsorg, Ivo. Tidigare var ju problemet att kvinnor blev sjukskrivna alltför lätt.

– Antingen är det en katastrof för kvinnorna eller också är det de som får adekvat vård och en successiv återgång till arbete. Då är det däremot illa för männen, man ska komma ihåg att sjukskrivningar kan vara kontraproduktiva, säger hon.

Planerad nedtrappning av sjukskrivningen är vanligast vid psykiska sjukdomar, enligt Ola Leijon, men det är även hyggligt vanligt vid ryggsjukdomar och hjärt- och kärlsjukdomar. Den största skillnaden mellan könen därvidlag återfinns bland förgiftningar och skador. Där har kvinnorna nästan 40 procent högre sannolikhet att ha en planerad nedtrappning än män.

Forskningen om könskillnaderna i sjukskrivningens längd fortsätter på Inspektionen. Nästa år hoppas Ola Leijon ha tagit fram data som besvarar frågan varför.


Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: