Anna Charlotta Gunnarson är producent och programledare.

Pop och politik lyfter kvinnor i historien

2015-06-26 | Andréa Hillgren padlock

KULTUR

Den nya säsongen av Pop och politik i Utbildningsradion varvar kvinnohistoriska milstolpar och berömda händelser med mindre bekanta, men ack så viktiga, personer och skeenden. Programmet börjar i det förra sekelskiftet och betar sig fram till våra dagar. Andréa Hillgren har intervjuat producent och programledare Anna Charlotta Gunnarson.

– Kvinnorna saknas i historieskrivningen, medan alla kan rabbla viktiga gubbar på löpande band. Vi har jobbat med den nya programformen sedan i höstas och nu svämmar vårt arkiv över av coola tanter och flickor. Vi får inte plats med en bråkdel av dem i serien, säger Anna Charlotta Gunnarson.

När den sjunde säsongen av UR:s radioprogram Pop och politik startar i helgen har programmet ett nytt format. De åtta avsnitten lägger nu fokus på kvinnorna i historien som på olika vis förändrat sin samtid, till det bättre eller det sämre, och att uppmärksamma deras frånvaro i historieböckerna. Detta blir säsongens huvudfokus snarare än musiken, som självklart även den finns med på ett hörn, försäkrar Anna Charlotta Gunnarson. Under säsongen dyker välkända kvinnor som Margaret Thatcher, Rosa Parks och Marie Curie upp. Men också kvinnor som hittills knappt funnits med i historieskrivningen, eller fått plats i de svenska läroböckerna, illustreras. Programmet börjar i det förra sekelskiftet och betar sig fram till våra dagar.

– Vårt uppdrag nu är att utgå från historien och vi har pratat med lärare och frågat dem vad de tycker är viktigt för elever att lyssna på. Analys, svarade de. Själva historien illustreras med att vi målar upp ett porträtt genom att berätta om kvinnors historiska gärningar, och vad som möjliggjorde dessa, berättar Gunnarson.


Musikalisk satir

Musiken finns med som en självklar del och tematiserar karaktärerna som beskrivs. Även ett historiskt perspektiv som frågar vad som skrivits och spelats om dessa kvinnor, och varför. Det första avsnittet behandlar så väl glömda som hatade kvinnor.

Första programmet handlar om Margaret Thatcher och vågen av musik som följde i hennes politikspår. Det finns mycket musik om henne, berättar Gunnarson, och Pop och politik tematiserar vad det beror på.

– Det finns mer musik om henne än om Hitler. Det handlar nog mycket om det dubbla hatet mot henne då hon var kvinna, menar Gunnarson.

Merparten av låtarna som hörs i Pop och politik framförda, komponerade eller producerade av kvinnor. Musik har skrivits och producerats av Anna Charlotta Gunnarson själv och bandkamraten Christel Valsinger.

- Vi har skrivna låtar till varje program med olika genrer. Musiken har allvarligt menade texter, men de är menade att vara roliga också. Vi har även gjort parodier filmtrailers om kvinnor vi vill ha film om, vi driver med dessa.


Programteman

De första fyra programmen tematiserar krigare, änglar, demoner och bråkstakar. Med detta vill Pop och politik lyfta fram och visa att även kvinnor kan vara våldsamma, och att våldet i historien endast handlar om tillgång till makt.

– Vi kan också vara terrorister och sadister. Många kvinnor har varit soldater och sadistiska ledare genom historien. Det intressanta är att en kvinna med gevär bedöms efter utseendet också, att till och med ens eget medvetande fokuserar på det. Irma Grese, en av de hårdaste vakterna i koncentrationslägren under andra världskriget beskrivs som en ”vacker best”.

Det andra temat är upptäckter och geografi. De två sista avsnitten handlar om berättare och vilka kvinnor som haft möjlighet att berätta sin historia och varför. Gunnarson berättar att de drag hon upptäckt under programmets framväxt var att det som utmärker kvinnorna som fått chansen att berätta sin historia är de feministiska män som funnits i deras närhet. Makar, fäder och andra män har pushat kvinnorna och stöttat dem ekonomiskt och socialt, något som var nödvändigt för hundra år sedan, påpekar Gunnarson.

– Just detta är viktigt att prata om. Att visa på att män måste backa för att ge plats, och backa upp, kvinnor i historien. Barbara Hillary exempelvis, den första afro-amerikanska kvinnan på Sydpolen, tog sig dit för bara några år sedan, hela hundra år efter männen! Att en fattig kvinna från Amerika kan ta sig dit först nu går att tematisera. Vad säger det om historien att hon har möjlighet till detta först nu?

Pop och politik görs av Utbildningsradion och syftet är att programmet ska användas som utbildningsmaterial i klassrummet. Gunnarson hoppas nå en bred publik.

– Detta program vänder sig till gymnasieelever, vi vill locka dem att läsa vidare om detta. Men det är en bonus att vi når fler förstås!

Pop och politik sänder även en podd där redaktionen belyser det extramaterial de upptäckt längst vägen. UR:s Pop och politik består av 8 x 60 minuter och hade premiär lördag 27 juni klockan 11.03 i P4, efterföljt av en kortversion tisdag 30 juni kl 21.03 i P1. Alla avsnitt finns tillgängliga på ur.se och urplay.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: