Leone Milton är journalist.

Emmaboda – årets mest tondöva musikfestival

2015-04-08 | Leone Milton padlock

KULTUR

Inte nog med att kvinnorepresentationen bland inbjudna artister ser ut att minska från en redan penibel nivå på årets Emmabodafestival. Organisatörerna har överträffat sig själva genom att bjuda in ”Mr Cool”, en artist som uteslutande sjunger om hur han våldtar, misshandlar, stympar och förödmjukar kvinnor. Leone Milton tar sig för pannan.

Snart är det festivaldax! Många är i skrivande stund mitt uppe i att välja var på Sverigekartan de ska trycka ner sin röda nål. Blir det Skellefteås Trästocksfestivalen? Eller kanske Bråvalla i Norrköping? Way out West? Själv har jag gjort mitt val: det blir inte Emmabodafestivalen.

Varför då? Jo, för att förra året blev Emmabodafestivalen den minst jämställda festivalen i Sverige efter Sweden Rock – antalet kvinnliga artister som stod på deras scener var bara 7 procent. Nu när de flesta bokningarna för sommaren 2015 släppts, har jag räknat ut att Emmaboda faktiskt kommer lyckas med konststycket att bli ännu mindre jämställt. Av de 47 artister som presenteras på hemsidan är endast tre kvinnor. Det blir alltså 6 procent.

Tyvärr är kvinnors frånvaro på Emmaboda ingen nyhet – de har valt bort kvinnor i flera år. 2011 gav festivalens grundare och bokare Håkan Karlsson sin förklaring till DN:

”Vi bokar bara bra artister. Nej, vi tänker inte på handikappade och krymplingar eller något annat. Vi bokar det vi tycker om och det som passar. Vi gör en fest för oss själva. Detta intresserar oss inte ett dugg. Ärligt talat, jag undrar vem det är som bryr sig egentligen. Det är inte vårt uppdrag att titta på sånt.”

Jag undrar hur det är möjligt att en makthavare inom musikbranschen får komma undan med detta? I näringslivet jobbas det aktivt för att få in fler kvinnor. Tack vare mediers hårda granskning, feministers påtryckning och inte minst företagens egna insikter om att jämställdhet lönar sig, är bollen faktiskt i rullning där. Men när det kommer till festivalscenen är bollen inte ens i ett stilla läge – den rullar bakåt.


Vägrar följa med

Förutom att Emmaboda har bokat försvinnande få kvinnor till årets festival, har de också bokat en artist som fullkomligt kränker hälften av deras besökare. Han heter Anton ”Mr Cool” Magnusson och hans texter handlar uteslutande om hur han våldtar, slår och mördar kvinnor och barn. För er som inte är bekanta med Mr Cools verk kommer här ett smakprov:

Det var bara en tidsfråga innan jag skulle börja slå dig. Du förtjänade varenda slag tusenfalt. Jag hatar dig din jävla hora, jag ska kniva dig. Slänga din döda kropp över mig så du kan rida mig, spruta i din döda fitta, köra bladet i din röv och vricka så du börjar blöda din fitta (…) Ska köra in sågen i underlivet på dig, under tiden ska jag skära upp din röv och stoppa in en hundring i den. Klippa av dina blygdläppar. Göra dig med barn och tvinga dig att göra abort och sen äta fostret.

Och här kommer ett annat smakprov:

Jag har en dotter hon är typ nästan elva, och skön och knulla ni kan testa själva, Jag brukar runka och spruta henne i munnen, och fista henne jag kör typ först upp tummen i fittan på henne sen resten av näven och spottar och slår henne i ansiktet även om hon gråter sen låter jag henne suga av mig och sen efteråt så brukar hon få en tjuga av mig.

Jag kan inte göra annat än ta mig för pannan och förundras över hur fel och ofräsch Emmabodafestivalen är, och vilket misstag arrangörerna begår när de vägrar att följa med i tiden och inse att jämställdhet är något allmänheten efterfrågar. Så grattis Emmaboda! Ni har precis kammat hem priset som årets mest tondöva musikfestival.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: