Elin Persson är en av arrangörerna bakom alternativt julfirande i Uppsala.

Kravlöst julfirande för kvinnor och transpersoner

2014-12-19 | Maja Qvarnström padlock

INRIKES

Den 21 december anordnas ett alternativt julfirande för kvinnor och transpersoner i alla åldrar på Grand i Uppsala. Tanken är att julfirandet ska vara fritt från prestationskrav och innehålla feministiskt självförsvar, öppen scen och pyssel. Elin Persson är en av arrangörerna tillsammans med några andra privatpersoner, ABF och Grand.

Varför anordnas kvällen?

– För att vi tycker det finns behov av ett rum utan cis-män. Vi har valt att lägga det vid jul för att många är stressade inför julen. Vi vill skapa ett rum utan krav där en bara kan vara. Många känner inte så med sin familj, om de har någon.


Hur gör ni för bryta prestationskraven?

– Det har kommit ganska naturligt när vi har arrangerat öppen scenen i Uppsala två gånger tidigare. Jag tror det är något som skapas för att cis-män inte är närvarande, samhället är ju uppbyggt på att män alltid får bedöma en och det är väldigt begränsande. Vi uppmanar också i inbjudan att vara med och försöka utan krav på prestationer.


Förväntningar?

– Det är bara ett julfirande i den mening att det är ett ställe för gemenskap, men vi har inte med några jultraditioner i övrigt. Jag hoppas att folk ska trivas och tycka det känns bra att vara där. Det blir roligare utan cis-män, de är ofta ganska tråkiga.


Fotnot: Grand är en drogfri lokal med scen och café (inget lyxhotell).

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: