Cristo Redentor statyn i Rio de Janeiro

Fokus på Brasilien på Bokmässan 2014

2014-09-25 | FemPers padlock

KULTUR

Årets Bokmässa i Göteborg har dragit igång. Utbudet är enormt. Här en miniguide till årets fokusland Brasilien. Vi kommer att fortlöpande rapportera från Bokmässan

Brasilien är fokusland för Bokmässan i Göteborg i år. Arrangörerna menar att Brasiliens värdskap för världsmästerskapen i fotboll 2014 och för olympiska spelen 2016, samt deras växande ekonomi väcker intresse för landets kultur och litteratur. Även om fokusen på Brasilien inte gett upphov till ett särskilt stort urval finns det en del som kan vara av intresse för Feministiskt perspektivs läsare.

Torsdag 25 sep kl 17:00-18:00

Om en drygt en timma kommer programpunkten "Tribute to Giane Vargas Escobar" äga rum. Hon uppmärksammas för sitt arbetet vid Museum Treze de Maio med Museum Horizon pris.

Giane Vargas Escobar, vinnare av Museum Horizon prize 2014, är grundare till brasilianska Museum Treze de Maio och har utmärkt sig genom sina ansträngningar att stärka den afrobrasilianska kulturen. Hon har även gjort stora insatser för att bevara minner av kampen för social rättvisa före och efter slaveriets avskaffande och i synnerhet kvinnornas roll i detta.

Medverkande:

Giane Vargas Escobar, Bertil Falk, Lars Bäckström, Elisabeth Olofsson, Anita Larsson Modin

Plats: C02:02

Arrangör: Horizon Museum, Hans Manneby Memorial Fund och Brasiliens Utrikesdepartement.

Språk: Portugisiska översatt till engelska

Monterprogram (entrébiljett räcker)

Fre 26 sep kl. 10:00 - 10:45 Unga kvinnliga poeter samtalar om poesins plats nutidens och framtidens Brasilien på seminariet "Erfarenhet och nytänkande" http://www.bokmassan.se/sv/program/arets-program/?eventid=16052

Ana Martins Marques, Alice Sant'Anna och Bruna Beber är unga poeter som behandlar vardagslivet på sina unika sätt i samtal med Paulo Henriques Britto en äldre generations poet vars poesi förhåller sig till den västerländska poesins stora namn.

Medverkande: Ana Martins Marques, Alice Sant' Anna, Bruna Beber, Paulo Henriques Britto, Maria Esther Maciel (moderator)

Plats: J1

Arrangör: Brasilianska Utrikesdepartement, Brasilianska ambassaden i Stockholm, Kulturdepartementet och Brasiliens regering.

Språk: portugisiska med tolkning till svenska

Seminarium Seminariekort krävs.

Det är fjorton brasilianska författare som bjudits in: Vanessa Bárbara, Bruna Beber, Jô Bilac, Paulo Henriqus Britto, Andréa del Fuego, Daniel Galera, Rogéria Gomes, Otávio Junior, Michel Laub, Ana Martin Marques, Roger Mello, Daniel Munduruku, Alice Sant'Ana och Sergio Saboya. Av dessa finns det tre som anses tillhöra de mest lovande unga författare i Brasilien och som är aktuella med svenska översättningar av var sin roman: Michel Laub, Att falla, Vanessa Bárbara Salladsnätter och Daniel Galera Med blod i skägget. De framträder på olika scener och det går att söka på varje enskilds olika framträdanden på Bokmässans hemsida.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: