FI laddade med tårta

2014-03-09 | Sholeh Irani padlock

8 MARS/INRIKES

Nytorget på Söder i Stockholms var fullpackat med folk. Färgerna, glädjen, entusiasmen och beslutsamheten gick inte att undvika. Tårta serverades. Feministiskt initiativ (FI) höll sitt 8 mars-torgmöte. Partiet har växt och har nu 6 000 medlemmar. Det "feministiska genombrottet" firades och det dominerande slagordet var "Ut med rasisterna, in med feministerna!".

– Något stort håller på att hända! FI behövs, en antirasistisk och feministisk opposition i riksdagen behövs! Nu är vi fler än SD när de kom in i riksdagen, klart att vi kommer in! Detta är ett feministiskt genombrott, feminism handlar inte om att bara snacka, den handlar om att göra, agera, sade Sissela Nordling Blanco, talesperson för Feministiskt initiativ under ständigt jubel från torget.

Isabella Petersson, FI:s toppnamn till Stockholms kommunfullmäktige sade att FI går till val med kravet att Stockholm blir fristad för papperslösa. FI ska verka för ökat flyktingmottagande, för stadens kulturliv, större kulturella utrymmen, antidiskriminering i fokus för det politiska arbetet och att kommunerna efterlever mänskliga rättigheter.

– FI vill ha en stad där invånarnas behov går först. Det är skatterna som ska anpassa sig efter välfärden inte välfärden efter skatterna!



Victoria Kawesa, som är partiets tredje namn på riksdagslistan, sade att FI handlar om tron på en värld där det finns jämställdhet mellan alla människor, ett samhälle där ett nej är ett nej. Att när FI sitter i riksdagen i september kommer Sveriges politiska karta att förändras för alltid.

– Vi kommer att visa att feminism inte är ett särintresse på sidan om, men en politisk kraft som kommer att bryta ner patriarkaliska, sexistiska och rasistiska strukturer.

– Feministiskt Initiativ är en folkrörelse som inte blundar för marginalisering och exkludering.



Gudrun Schyman var sista talare i jublet på Nytorget.

– Det är många som säger att nu är det nog, nu sätter vi ner fötterna. FI säger stopp, nu är räcker det med sexism, rasism, kvinnohat och orättvisa löner, med fascistiska och rasistiska stöveltramp i vårt parlament, med homofobi, transfobi...

Schyman tog upp vikten av att delta i EU-valet och nämnde att fascistiska och nationalsocialistiska grupper i EU mobiliserar med välfinansierade kampanjer för att skaffa sig en bas och egen parlamentarisk grupp för att stärka sin position. De kommer att tillsammans med religiösa fundamentalister begränsa de demokratiska fri- och rättigheterna, varnade Schyman. Det parlamentariska verktyget används igen för att begränsa demokrati och mänskliga rättigheter för många i vår del av världen:

– Vi har sett detta i Europa tidigare och vi kan se det igen, om vi inte förstår det skarpa läget nu och agerar i det kommande EU-valet.

– Vi måste utvidga demokratin och gå emot dem som vill begränsa demokratin!

Schyman pratade också om ett feministiskt genombrott i Sverige, om behovet av ett feministiskt parti i riksdagen.

– En bred feministisk rörelse lyfter dimensionerna i det parlamentariska arbetet. FI skriver historia, det gör vi nu när vi står här, det händer någonting... Det handlar inte att bara om att rösta emot. Förändra världen, rösta för!

Schyman kallade dagen FI kliver in i parlamentet en historisk dag. Dagen kommer att beskrivas i historieböcker, dagen som ett genombrott hände i Sverige:

– Ni som står här kommer komma ihåg dagen och berätta för era barn och barnbarn att jag faktiskt kommer ihåg dagen, jag var där, det var väldigt mycket folk, mycket tårta och glädje i luften, jag var med när historien skrevs!

Röster på FI är inte bortkastade röster, påpekade Schyman. Om alla 25 000 som röstade på FI i förra valet tar med sig 10 kompisar är FI inne i riskdagen.

– Vi kan förbättra världen, det är vårt uppdrag, och vi ska ladda med lite tårta!

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: