Registrering ingår bland i de kränkningar som romer i Europa utsatts, och utsätts för.

Skrämmande problembeskrivning

2014-03-04 | Nanna Olasdotter Hallberg , Nazanin Asaid , Lisa Palm padlock

OPINION

"När Skyttedal målar upp fickstölder som huvudproblemet istället för den utsatthet och rasism som romer drabbas av, visar hon var ungdomsförbundet står i frågan om människors lika värde." Det menar Nanna Olasdotter Hallberg, Nazanin Asaid och Lisa Palm från Unga feminister efter ett utspel av ordföranden i Krisdemokratiska ungdomsförbundet.

Nanna Olasdotter Hallberg, sammankallande för Unga Feminister Stockholm, Nazanin Asaid, sammankallande för Unga Feminister, Lisa Palm, sammankallande för Unga Feminister.

Sara Skyttedal från Kristdemokratisk Ungdom (KDU) skriver om potentiellt kriminella EU-medborgare från Rumänien i en debattartikel i Aftonbladet, och menar att dessa bör utvisas och hållas utanför Sveriges gränser. Hon lyfter fickstölder som ett växande problem och menar på att dessa ökat i takt med antalet migranter som sökt sig hit. Skyttedal påstår vidare att detta fenomen hänger ihop med en ökande människohandel mellan Rumänien och Sverige. Vi undrar vad Skyttedal har för belägg för sitt utspel?

Så sent som i slutet av förra året gick Stockholmspolisen ut och dementerade uppgifter om påstådda samband mellan ökad kriminalitet och antalet EU-migranter. Polisen har själva också fastslagit att det inte pågår någon organiserad eller kriminell tiggeriverksamhet i Stockholm.

Den grupp som både ur ett historiskt men även ur ett samtida perspektiv har fått utstå flest anklagelser för den här typen av nedåtgående samhällsutveckling är romerna. Ända sedan när romer kom till Sverige på 1500-talet har de utsatts för ständig diskriminering, kränkande behandling, ryktesspridning och förföljelse. Eftersom romers mest fundamentala mänskliga rättigheter fortfarande kränks av den rumänska staten är det naturligt att de som kan söker sig till andra EU-länder, då bland annat Sverige, för att säkra sin egen och sina familjers överlevnad.

I Borås tidning kunde vi häromdagen läsa ett brev från tioåriga Christina Bratu vars föräldrar sökt sig till Sverige i jakten på arbete och försörjning. Christina redogör för flera punkter som Skyttedal redan borde känna till när hon tar upp romers svårigheter med att anskaffa sig arbete, men framförallt gör hon en viktig poäng i slutet av sitt brev där hon skriver om den kristna människosynen som KDU verkar ha missat när dem nu tar ställning emot människor i behov:

“För de som är riktigt kristna gör som det står i Bibeln, hjälper de svaga och fattiga, så ska man göra för så säger Jesus.”

Att nu se hur KDU ställer sig i det historiska ledet av hur romer förföljts och strukturellt diskriminerats, skrämmer oss i Unga Feminister. När Skyttedal målar upp fickstölder som huvudproblemet istället för den utsatthet och rasism som romer drabbas av, visar hon var ungdomsförbundet står i frågan om människors lika värde.

Debattinlägget från ordförande för KDU är bara ett exempel av många på det allt hårdare klimat i Europa, där både fascistiska partier och ideér växer sig allt starkare och låter sig slå rot hos gemene man.

Feministiskt Initiativ och Unga Feminister vill se ett Europa med öppna gränser där mänskliga rättigheter och möjligheter alltid respekteras. Oavsett vilka skäl människor än har för att söka sig till andra platser i världen så står vi upp för varje människas rätt och möjlighet till att leva ett liv i trygghet. Det borde även Sara Skyttedal i egenskap av ordförande för Kristdemokratisk Ungdom göra.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: