"Jämställdhet" och "civila rättigheter" har varit kvinnorörelsens krav sedan revolutionen 2010-2011.

Ny konstitution i Tunisien garanterar jämställdheten

2014-01-10 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

Efter flera månader av diskussioner och kvinnoorganisationers intensiva uppvaktningar godkändes den grundläggande paragrafen som tillförsäkrar kvinnor och män jämställdhet i Tunisien. Islamistiska partiet Enhada har kämpat länge för att ersätta begreppet "jämställdhet" med att könen ska vara "komplementerande". Men till slut röstade 159 av grundlagsförsamlingen National Constituent Assemblys 169 medlemmar, på artikel 20 som säger att:

”Alla män och kvinnor har samma rättigheter och skyldigheter. De är lika inför lagen utan diskriminering.”

Den kontroversiella artikel 1, som skapat diskussioner i Tunisien är också godkänd, utan att tillgodose islamisternas krav på att sharia eller koranen ska nämnas som källan till grundlagen. Artikel 1 säger: ”Tunisien är en fri, oberoende och suverän stat. Arabiska är dess språk, Islam dess religion och det är en republik. Denna artikel går inte att förändra.”

Flera andra grundlagsartiklar som garanterar villkorslös yttrandefrihet och åsiktsfrihet, rätten till fri utbildning och vård, rätten till arbete, rätten att protestera, bilda fria politiska partier och fackföreningar, har gått igenom omröstningen i grundlagsförsamlingen. Samtliga artiklar i Tunisiens nya konstitution förväntas ha antagits i mitten av januari. Landet förbereder sig för nya parlaments- och presidentval inom kort.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: