Hanna Thomé är antidiskrimineringskommunalråd för vänsterpartiet i Malmö.

Gå i det andra könets kläder för en dag!

2013-11-20 | Hanna Thomé padlock

OPINION

”Jag vill leva i samhälle där vi alla är fria. Då måste samhällets institutioner arbeta på ett annat sätt, uppmärksamma och bekämpa de normer som begränsar vår frihet.” Det skriver Malmös antidiskrimineringskommunalråd Hanna Thomé med anledning av att det var Transgender day of remembrance i veckan.

Hanna Thomé är antidiskrimineringskommunalråd för vänsterpartiet i Malmö.

I dag är det Transgender day of remembrance. Transfobin är utbredd och undangömd idag. Det är viktigt att tala om det och att göra något åt det.

Från det att vi är små får vi lära oss att agera utifrån vårt biologiska kön. Denna könsdelning är en bärande del av patriarkatet. Att bryta mot könsdelningen blir ett hot mot maktordningen.

Kampen mot patriarkatet och transfobin går därför hand i hand.

Jag vill leva i samhälle där vi alla är fria. Då måste samhällets institutioner arbeta på ett annat sätt, uppmärksamma och bekämpa de normer som begränsar vår frihet. Det kan handla om allt från genuspedagogik, till utbildning till våra chefer i transfrågor utifrån att arbetsgivarperspektiv eller att kommunen ser till att det finns trygga mötesplatser för hbtq-ungdomar. Detta och mycket mer gör vi och driver på för i Malmö kommun.

I dag uppmärksammar RFSL, RFSL Ungdom och SOS transungdom Transgender day of remembrance genom dels workshops och dels en ljusmanifestation på Gustav Adolfs torg. Jag hoppas vi ses på torget kl. 20.00 i kväll och tillsammans tänder ljus för alla de som fallit offer för transfobin. För att inte fler ska drabbas, för att uppmärksamma den transfobin som finns och bekämpa den.

Ingen är fri förrän vi alla är fria.

Artikeln har tidigare publicerats på Malmövänsterns hemsida.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: