Amira Osman vägrar täcka sitt hår med slöja. Nu riskerar hon upp till hundra piskrapp. Rättegången har skjutits upp till den 4 november.

Sudan: Amira Osman riskerar piskrapp för slöjvägran

2013-09-20 | Bella Frank padlock

UTRIKES

Den sudanesiska kvinnan Amira Osmans rättegång sköts på torsdagen upp till den 4 november. Hon riskerar spöstraff för att hon vägrar täcka håret med hijab.

Det är andra gången som rättegången skjuts upp. Om hon döms riskerar hon ett straff på upp till 100 piskrapp, eller fängelse och böter. Amira Osman är ingenjör och sitter i den sudanesiska kvinnoorganisationen No To Women Oppression Coalition, NWOC verkställande kommitté.

Hon greps då hon i jobbets vägnar besökte Jabal Awleya väster om huvudstaden Khartoum, hölls i fyra timmar då hon ska ha blivit verbalt attackerad och dåligt behandlad av polisen. Senare har hon åtalats under artikel 152 i den sudanesiska brottsbalken som förbjuder oanständig klädsel, skriver No To Women Oppression, Nowo, i ett pressmeddelande.

Gruppen uttrycker också stark oro för rapporter från sudanesiska aktivister och av oberoende medier att så mycket som 90 procent av de kvinnor som grips av Sudans ordningspolis utsätts för olika typer av sexuella trakasserier eller övergrepp.

”Trots det kan majoriteten av de här kvinnorna inte anmäla detta eller berätta om vad som hänt dem på grund av kulturellt stigma och det könsdiskriminerande rättssystemet i Sudan”, skriver de i pressmeddelandet.

Nowo säger att man uppskattar Amira Osmans mod att ta ställning mot ett system som slår så hårt, och uppmanar alla kvinnor och flickor att följa i hennes fotspår och ”bryta tystnaden kring förtrycket mot kvinnor”, och kallade till en manifestation utanför domstolen i torsdags.

NOWC uppmanar också FN-organ, Afrikanska unionen och andra internationella aktörer och vänner till Sudan att sätta tryck på den sudanesiska regeringen och påminna den om dess ansvar att upprätthålla kvinnors mänskliga rättigheter.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: