Kön är den vanligaste orsaken till diskriminering bland AT-läkare.

Könsdiskriminering vanlig bland AT-läkare

2013-09-20 | Julia Eriksson padlock

INRIKES

26 procent av de kvinnorna bland AT-läkarare som deltagit i en ny studie har under sin AT-tjänst upplevt sig diskriminerade på grund av sitt kön. En ökning med 3 procent sedan förra året.

Enligt SYLF:s, Sveriges yngre läkares förening, senaste rapport ”SYLF:s AT-ranking 2013” framgår att diskriminering på grund av kön är den vanligaste formen av diskriminering bland AT-läkarna.

26 procent av de kvinnliga AT-läkarna som deltagit i studien har under sin AT-tjänst upplevt sig diskriminerade på grund av sitt kön. En ökning med 3 procent sedan förra året.

Emma Spak, ordförande för SYLF:s styrelse ser oroande på siffrorna.

– Det är inte acceptabelt att någon diskrimineras på sin arbetsplats. Vi kommer nu fördjupa undersökningen och hoppas ta reda på inom vilka områden diskriminering sker.

Emma Spak säger att det är viktigt att ta reda på hur diskrimineringen ser ut för att kunna göra något åt den.

– Vi måste analysera hur diskrimineringen ser ut. Vilka strukturer och attityder som finns. Då får vi en tydligare bild och kan gå vidare därifrån.

Den näst vanligaste upplevda diskrimineringsgrunden är ålder. Bland svaren förekommer även upplevelser av diskriminering på grund av sexuell läggning, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, funktionshinder och religion.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: