I kväll gör Sverige och Italien upp om gruppsegern.

#em13: Öppet inför sista gruppspelsomgången

2013-07-19 | Alva Nilsson padlock

KRÖNIKA/SPORT

Två omgångar är färdigspelade i EM:s gruppspel. En omgång återstår innan gruppspel blir till kvartsfinaler. Alva Nilsson guidar er här lite snabbt kring hur det sett ut hittills i EM. Ikväll spelar Sverige mot Italien i en gruppfinal.

De stora förhandsfavoriterna innan mästerskapet kickade igång var Frankrike, Tyskland, England och Sverige. De lagen har blandat och gett och Frankrike är kanske det lag som imponerat allra mest. England däremot kan få svårt att nå en kvartsfinal.

För England, som förlorade den dramatiska premiärmatchen mot Spanien, och bara fick en poäng i mötet med Ryssland, måste vinna mot redan klara gruppsegraren Frankrike för att ha chansen att knipa andraplatsen i grupp C. Oavgjort kan räcka för att bli en av de bästa treorna.

Men som England spelat hittills i mästerskapet känns det, på förhand, som att Frankrike kommer bli en svår uppgift för EM-finalisterna från 2009. Frankrike är nämligen enda laget som tagit full poäng i EM och de marscherar mot kvartsfinalen med gott självförtroende. Men Frankrikes förbundskapten Bruno Bini vill tona ned förväntningarna på sitt lag.


Ni är enda lag som tagit full poäng i EM och många ser er som favoriter till guldet, ser ni er som favoriter?

– Till gruppsegern, ja. Men inte till slutsegern i mästerskapet, svarade Bini när Feministiskt Perspektiv ställde frågan på Frankrikes presskonferens efter matchen igår.

I grupp C finns även Spanien och Ryssland. Spanien vann sin premiär mot England och förlorade igår mot Frankrike. Ryssland förlorade även de matchen mot Frankrike och fick en poäng i mötet med England. Det betyder att EM-jokern Spanien kan säkra andraplatsen i grupp C om de vinner mot Ryssland på torsdag.


"Största förlusten"

I Sveriges grupp, grupp A, leder det blågula laget just nu före Italien. Dessa lag möts i kväll och gör upp om gruppsegern. Sverige vinner gruppen om matchen slutar oavgjort, Italien kan endast vinna om de slår Sverige.

Men Italien har redan överraskat i mästerskapet. I lördags slog de samma Danmark som kämpat sig till en poäng i premiärmatchen mot Sverige och det återstår att se om de kan höja sig ytterligare ett snäpp och överraska mot Sverige.

I det andra mötet i grupp A ställs Finland mot Danmark. Finland fick en poäng i sin premiärmatch mot Italien men åkte sedan på en 0-5-förlust mot Sverige – den förlusten är den största förlusten i EM-slutspelets historia, tillsammans med två andra matcher från tidigare år som även de slutat 5-0.

Det lag som går vinnande ur striden mellan Finland och Danmark har en god chans att knipa en av de två platserna i kvartsfinalspelet som tilldelas de bästa treorna i gruppspelet.


Sista omgången

Grupp B nu. Tysklands grupp. I premiäromgången slutade alla matcher lika – Tyskland fick bara 0-0 mot Holland medan Island tog sin första EM-poäng någonsin när de spelade 1-1 mot Norge. De resultaten har gjort denna grupp precis lika öppen som Sveriges.

Tyskland och Norge står på fyra poäng och möts i den sista gruppspelsomgången. Vinnaren tar förstaplatsen i gruppen. Det andra mötet i grupp B blir mötet mellan Holland och Island.

Båda lagen står i skrivande stund på en poäng var eftersom båda lagen spelade oavgjort i sina premiärmatcher men förlorade i den andra omgången. Vinnaren i det mötet har även de en god möjlighet att nå final, ett oavgjort resultat försvårar möjligheterna.

Men faktum är att tack vare de där tredjeplatserna som ger spel i kvartsfinalen har alla lag en teoretisk chans att nå kvartsfinal. I dag påbörjas kampen i den sista omgången.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: