Shirin Ebadi, nobelpristagare och kvinnorättskämpe.

”Världen behöver förebilder”

2013-04-18 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

I samband med att nomineringstiden för priset till Harald Edelstams minne öppnades höll Shirin Ebadi ett tal där hon efterlyste en konsekvent EU-politik gentemot Iran. Hon vill se skarpare politiska sanktioner mot regimens män, men medan anhöriga till iranier i Europa nekas besöksvisum – bland annat av den svenska ambassaden – gör EU-länder undantag från inreseförbud för den iranska regimens funktionärer.

FAKTA

En del av utställningen "Mänskliga rättighetsfamiljen" av konstnären Carl Adam Cronstedt visades i samband med Edelstams prisnominering. Utställningen som består av 30 verk visas i sin helhet i Chile

Från och med nu till sista oktober 2013 är det fritt för alla att nominera människor med civilkurage för Edelstampriset.

Om Harald Edelstam

Caroline Edelstam, ordförande i prisjuryn och barnbarn till Harald Edelstam öppnade för nomineringar till Edelstampriset den 16 april i Stockholm. Ett pris på 25 000 dollar delas sedan 2012 ut vartannat år till en person eller organisation som verkat i den svenske diplomaten Harald Edelstams anda.

Harald Edelstam är känd för att ha räddat oppositionella i Chile efter Pinochets militärkupp 1973. Under en välbesökt sammankomst på inbjudan av Stiftelsen Harald Edelstam talade Stefan Löfven och Shirin Ebadi om civilkurage och mänskliga rättigheter. Löfven, ledamot i stiftelsens styrelse, talade om vikten av mod och agerande i svåra situationer, hyllade Sophie Scholl som förebild och White Rose för deras motstånd i nazi Tyskland.

Den iranska nobelpristagaren och jurymedlemmen Shirin Ebadi tackade stiftelsen för att det första priset gick till den iranska student- och människorättsaktivisten Bahareh Hedayat, fängslad sedan 2010 i Teheran.

– Prisutdelningen ledde till ytterligare uppmärksamhet kring hennes fall. Hon är dömd till nio års fängelsestraff för att hållit ett kritiskt tal mot regeringen. Tack vare priset och stödet fick hon nu i mars, för första gången, permission att spendera några dagar med sin familj under det iranska nyårsfirandet.


Folket är inte regimen

Ebadi påminde om att det finns 100 fängslade studenter i Iran i dag och önskade sig en dag då ingen fängslas i Iran för att ha yttrat sin åsikt.

Ebadi upplyste om att omvärlden inte ska se iranska folket med samma ögon som den ser på regimen i landet. Iranier opponerar sig enligt Ebadi mot regimens kärnkraftspolitik.

- Iranier står inte bakom regimens kärnvapensambitioner. De är även emot kärnkraftsanläggningar för fredliga syften. Folk är rädda för en upprepning av Fukushima-olyckan i Iran och menar att kärnkraft hotar miljön och i ett soligt land som Iran borde man satsa på mindre riskabel energipolitik.

Ebadi beskrev sedan iraniernas missnöje med regimens utrikespolitik som isolerar landet. Att regimen lägger sig i andra länders angelägenheter genom att skicka vapen till konfliktdrabbade regioner, länder som Syrien, är någonting iranier inte godkänner, hävdade Ebadi.

Det tredje tecknet på att iranska folket inte stödjer eller tänker som regimen, är enligt Ebadi deras protester och missnöjet med de systematiska brotten mot de mänskliga rättigheter i landet som drabbar människor.

– Lagarna i Iran baseras på kön och religiös diskriminering. Kvinnor har inte samma rättigheter som män.

Som exempel förklarade Ebadi hur skadeståndet för en kvinna som offer i olycka eller mord är hälften så stort som när offret är en man.

– Vi iranier störtade den politiska diktaturen 1979 men det räcker aldrig med att enbart störta en tyrann. I Iran ersattes denna diktatur med en religiös diktatur som är ännu värre. Vi ser att detta är fallet även efter den arabiska våren. Jag hoppas att de nya revolutionerna inte får samma öde som iraniernas.


Stoppa hatpropagandan

Shirin Ebadi var noga med att nämna sin opposition mot en eventuellt militär invasion mot Iran. Hon avfärdade även ekonomiska sanktioner som en ineffektiv åtgärd som drabbar civilbefolkningen.

– Med allt detta sagt om situationen i Iran, måste jag ändå understryka att krig och ekonomiska sanktioner mot Iran bara drabbar det iranska folket och gör de fattiga fattigare och måste undvikas. Använd politiska sanktioner istället för ekonomiska, krävde människorättsadvokaten och nobelpristagaren Ebadi. Låt inte den iranska regimen få tillgång till satellittjänster till exempel. Regimen sprider sin hatiska propaganda genom satellitteveprogram på 16 olika språk. Börja med att stoppa detta istället för att sanktionera medicin vilket vanligt folk drabbas av, uppmanade Ebadi.

Ebadi kritiserade Europa starkt för den inkonsekventa politiken gentemot Irans regim och dess funktionärer.

- En del iranska politiker och militärer finns med på en lista, sanktionerade från att få komma till Europa. Najari är inrikesminister och hans namn finns på EU:s svarta lista och enligt beslut förbjuden att komma in i Europa. Men han var i Schweiz i januari, innan dess reste han till Österrike, för att delta i officiella möten. Hur kan det komma sig? Men när iranska studerande i Europa ansöker om visum för sina nära och kära att komma på besök, får de avslag, även från er ambassad, den svenska ambassaden! Hur kommer det sig att den iranska regimens ministrar får komma till Europa trots sanktioner men vanliga iranska medborgare stoppas, var den fråga Ebadi ställde och fick applåder av publiken.

Ebadi uppmanade EU att utvidga sina politiska sanktioner mot regimens män, som har sina förmögenheter här i europeiska banker. Detta vore en mer effektiv sanktion, menade Shirin Ebadi.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: