Feministiskt initiativs talespersoner Gudrun Schyman och Stina Svensson.

Genusglasögonen har ramlat av regeringen!

2013-04-18 | Gudrun Schyman , Stina Svensson padlock 2

OPINION

Vad vi ser nu i samhället är ett socialt sönderfall. Välfärdens revor ökar och i takt med det minskar förtroendet för socialförsäkringssystemen (SOM-rapporten). Hos alla medborgare. Här krävs det alltså reformer. Finns det några i vårbudgeten? Nej.
Det konstaterar Feministiskt initiativs talespersoner Gudrun Schyman och Stina Svensson.

Gudrun Schyman och Stina Svensson är talespersoner för Feministiskt initiativ.

Det verkar som att genusglasögonen helt har ramlat av regeringen. Om det inte var för att flera av ministrarna deklarerat att de är feminister så skulle man kanske inte förvåna sig. Men nu har de ju det. Flera av allianspartierna har skrivit in feminismen i sina partiprogram och finansministern själv har klart uttalat att han är feminist. Han ser patriarkala strukturer, säger han, och han vill ändra på dem. Jaha, varför använder han inte den ekonomiska politiken till det då?

Vad vi ser nu i samhället är ett socialt sönderfall. Välfärdens revor ökar och i takt med det minskar förtroendet för socialförsäkringssystemen (SOM-rapporten). Hos alla medborgare. Mest till vänster men också till höger. En majoritet vill få stopp på vinstuttag i välfärden. Mest till vänster men det finns också ett stor motstånd till höger. Här krävs det alltså reformer. Finns det några i vårbudgeten? Nej.

Inkomstskillnaderna har ökat de senaste tjugo åren. Realinkomsten har ökat för alla inkomstgrupper men ökningen har varit störst för höginkomsttagare. Vi har fått växande löneskillnader. Mellan 1991-2011 har skillnaderna ökat med 32 procent, enligt regeringens beräkningar (Riksdag & Departement). Ensamstående mammor är förlorare. De har fått försämrad inkomst samtidigt som föräldrapenning, bostadsbidrag och barnbidrag inte växt i samma takt som lönerna. Även läget för nyanlända invandrade har försämrats sedan 1991. Och inkomstutvecklingen för unga har varit svag. Här finns alltså plats för reformer. Finns det några i vårbudgeten? Nej.

Ingen kan komma och säga att man inte vet vad man ska göra för att förbättra läget. Om man vill se en utveckling i riktning mot Jämställdhet så finns det flera beslut att fatta.

- höj lönerna på kvinnodominerade områden t.ex. genom att inrätta en jämställdhetsfond och ge samtidigt Medlingsinstitutet uppdraget att skärpa jämställdhetsmålet för alla avtal som träffas

- lagstifta om att alla arbeten ska erbjudas på heltidsbasis

- påbörja en generell arbetstidsförkortning, från 40 till 35 och slutligen till 30 timmar normalarbetstid per vecka

- individualisera föräldraförsäkringen, 50/50 ska det vara. Föräldraskapet ska ges samma rätt och samma möjlighet, oavsett kön.

- höj underhållsbidraget till ensamstående föräldrar med tusen kronor i månaden och värdesäkra det för framtiden

- stärk verksamheterna inom vård och omsorg med centrala krav på lägsta bemanning

- stärk välfärdsverksamheterna genom resurstillskott (statliga bidrag)

Det här några, ganska enkla, reformer. Det finns fler. Jaha, och hur ska detta finansieras då, blir första frågan? Genom omfördelning. Genom långsiktiga investeringar som ger oss ett modernt arbetsliv med löner och arbetsvillkor som är hållbara. Och som fördelar jobben på ett mer rättvist sätt. Och som bidrar till hållbar utveckling. Det går bra att sänka arbetstiden i stället för skatten. Det går bra att betala kvinnor anständiga pensioner i stället för att betala ut bidrag efter behovsprövning. Det går att stärka välfärden i stället för att stärka restaurantbranschen. Det går att stärka skolan i stället för att stärka städbranschen. Det går helt enkelt att fördela på ett annat sätt. Det gör inte regeringen. Man fortsätter på den inslagna vägen. Du/individen ska få mer i din/sin egen börs, det gemensamma ska få mindre. Privat konsumtion går före gemensam välfärd. Kvinnor förlorar alltid på detta. Män med höga inkomster vinner alltid.

Vi får nog anmäla finansministern för Konsumentombudsmannen. Det är inte rimligt att en person ska få kalla sig feminist och sedan i praktiken föra en politik som förstärker könsmaktsordningen i samhället.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20130418 - Barbro Frost

Bra analys. Skönt med ett parti som driver egna uppfattningar istället för att först kolla vad medelklassväljarna vill. Barbro, kulturtant


20130422 - Gunvor Rova

Härligt med enkelt klarspråk i politiken! Det saknas vekligen idag.Gunvor.

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: