Hjärtats dubbla slag, på Stadsteatern i Stockholm.

Fempers Kultur tipsar

2013-04-07 | Katarina Rosengren Falk padlock

KULTUR

Den feministiska konsten och scenkonsten är mer aktiv och kreativ än på länge. På teaterscener, klubbar och gallerier formuleras feminism på mer fantastiska sätt än vad som är möjligt med många andra uttrycksformer. Feminismen är framtiden och den feministiska konsten ligger i frontlinjen av denna framtid. Feministiskt Perspektivs kulturredaktion rekommenderar:

Hjärtats dubbla slag

Margareta Garpes nyskrivna drama Hjärtats dubbla slag spelas sedan den 23 mars på Stockholms stadsteater. Pjäsen handlar om hur det svenska 1950-talssamhället behandlade sina avvikare och om kampen för rätten till sitt liv och sin kropp. Ett antal intressanta karaktärer, varav flera kanske inte skulle betraktas som abnorma idag, utsätts för olika grader av våld och tvång från makthungriga representanter för majoritetssamhället.

Tunga teman och starka känslor gestaltas på scen i en produktion som samtidigt präglas av en lustfylld lätthet. Denna esoteriska, nästan romantiska nivå är otvivelaktigt uttryck för Garpes och de andra medverkandes respekt- och kärleksfulla inställning till pjäsens huvudpersoner. Kort sagt är ”Hjärtats dubbla slag” ett både djuplodande och underhållande drama.


Dramalabbet Goes Klubb HUMORKONSPIRATIONEN

På Dramalabbet har producenterna Pernilla Hammargren och Moa Kange har fått ihop ett imponerande startfält i en kväll som om den lever upp till förväntningarna verkar kunna bli något av det mest omvälvande som setts på svenska scener.

Relationen mellan humor och politik kommer att utforskas med syftet att uppmuntra till politisk pepp, och handling. Det kommer att bjudas på stand up, show, film och mycket mer.

Inträde: det du har råd att betala och det är gissningsvis en smart idé att anlända i anslutning till öppnandet klockan 19, detta lär bli en välbesökt kväll.


Do it Like a Dude kommer till Malmö!

Den hyllade Do it like a dude har gått för utsålda hus på Teater Smuts i Göteborg, där den hade premiär hösten 2012. Den 10 och 11 april kommer föreställningen som får hela publiken att ”skrattgråta”, enligt Liv Landell Major, till Moriska i Malmö. Det är den vita maskuliniteten som står i fokus, och därmed behandlas företeelser som vardaglig rasism, misogyni och andra typiskt heterosexistiska beteenden.

Föreställningen den 10 april följs upp av en tankesmedja med publiksamtal. Genusforskaren Anna Olovsdotter Lööv berättar om ”Maskulinitet i feminismens tjänst: Dragkungande som praktik, politik och gemenskap” och därefter blir det klubb arrangerad av Ladyfest.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: