Fotogalleriet i gruppen #Inte min minister växer.

#inteminminister: Galleriet växer

2013-03-28 | Anna-Klara Bratt padlock

INRIKES

Fotogalleriet i Facebook-gruppen "Inte min minister” växer för varje dag. Blond och blåögd, eller inte; alla är överens om att Tobias Billström inte är deras minister. Vi ställde tre frågor till Feministiskt initiativs talesperson Sissela Nordling Blanco som är en av dem som postat sin bild.

Du är en av alla dem som postat din bild i gruppen #inteminminister – varför har du gjort det?

– Jag har postat en bild för att jag är trött på flödet av rasistiska uttalanden och handlingar som sköljer över oss dessa tider. Att de kommer från några av Sveriges högst uppsatta politiker är riktigt skrämmande. Genom att Fredrik Reinfeldt låter dessa ministrar sitta kvar på sina poster sänder han ut signaler om att rasism är helt okej i regeringen. Det sker en förskjutning där Moderaterna förstärker en rasistisk retorik och politik. Miljöpartiet bidrar till det genom att fortsätta samarbeta och oppositionen genom att hålla sig tysta och passiva. Vi måste visa att vi är många som vill markera en gräns mot den förskjutningen i politiken.


Ni väcker kravet att Billström och Ask ska avgå - kan du utveckla det?

– I flera uttalanden har justitieminister Beatrice Ask och migrationsminister Tobias Billström visat vilka deras Sverige är till för - blonda och blåögda. Vi kan inte ha ministrar som öppet ger uttryck för en rasistisk människosyn. Det leder till att rasism normaliseras, om Billström får sitta kvar kan vi räkna med att få höra något ännu grövre nästa gång, och då kommer det vara för sent att göra något åt saken. Har man godtagit rasism en gång så kan man bara vänta sig att få mer av det, från samma politiker och av andra.


Tror ni att reaktionerna på Billströms uttalande kan generera en reell förändring i den förda politiken – eller tror du att politiken ligger fast?

– Jag tror tyvärr politiken ligger fast i stora drag, vi kan vinna vissa strider, det är ett stort motstånd mot REVA just nu och jag tror det är en kamp vi kan vinna. Men om vi får bort REVA är vi ändå bara tillbaka på ruta 1. Jag menar att REVA är viktigt som konkret delmål att enas kring, men jag anser att de verkliga målen måste vara allmän flyktingamnesti och öppna gränser. Annars lyckas vi bara stoppa försämringar, men situationen är lika illa som den var innan. Det är samma om Billström försvinner, då har vi parerat en rasistisk utveckling i retoriken, och det är jätteviktigt, men vi måste också fråga oss hur vi ska se till att få in helt andra politiker redan från början.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: