8 mars-möte i Iran.

#8mars: Internationell utblick

2013-03-15 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

Kvinnoorganisationer i Turkiet ordnade en separat demonstration den 8 mars i år, och fick med sig mer folk än de traditionella partipolitiska manifestationerna. 1 471 olika evenemang och aktioner världen runt registrerades på internationella kvinnodagens hemsida.

Men långt ifrån alla 8 mars-firanden runt om i världen är registrerade på internet. Ett av de märkligaste är 8 mars-firandet på det ökända Evin-fängelsets kvinnoavdelning i Teheran. Med en handgjord affisch meddelades strax innan den 8 mars att politiska fångar på kvinnoavdelningen firar kvinnodagen och planerar ett program med tal, dikter, sång och diskussion. Programmet avslutades med en hyllning till Fariba Kamal Abadi och Mahvash Shahriyari, de två kvinnor som dömts till de längsta fängelsestraffen på 20 år. Den yngsta kvinnorättsaktivisten i fängelset, Shabnam Madadzade, samt den äldsta bland fångarna, Kobra Banazade, uppmärksammades vid Evins 8 marsfirande.

Utanför fängelset fick iranska kvinnor inte fira 8 mars på gatorna eller på offentliga platser. Ändå lyckades kvinnorättsaktivisterna i storstaden Rasht i norra IRAN ordna ett möte med föreläsning, musik och fest i en lokal. Det har rapporterats att kvinnorättaktivisterna även delade ut ett häfte med artikelsamling rörande kvinnofrågor ute på gatorna inför 8 mars. Staden Rasht har en lång historia av kvinnoorganisering och är hem för det alldeles första 8 mars-firandet i Iran. För 91 år sedan introducerades den internationella kvinnodagen i Iran av en aktiv och vänsterorienterad kvinnogrupp med säte i Rasht.

Rapporter från den kurdiska staden Sanandaj tyder på att dagen innan den planerade marschen i staden grep säkerhetspolisen några medlemmar av 8 mars-kommittén. Sanandaj har också en tradition av att fira kvinnodagen med demonstrationer trots förbud.


I AFGHANISTAN har ett flertal officiella samt inofficiella sammankomster på kvinnodagen ägt rum. De oberoende organisationerna belyste landets alarmerande sociala och politiska situation och det enorma rättslöshet som drabbar kvinnorna. 21 kvinnogrupper och människorättsorganisationer tillsammans med gruppen 50 % kvinnor-kampanjen skrev under ett gemensamt uttalande som publicerades den 8 mars. I uttalandet hyser underskrivna en stor oro för utvecklingen i Afghanistan och befarar en mörk framtid.

– Vi är bekymrade i dag över att pessimism, analfabetism och bristande medvetenhet kan återigen drar kvinnor, män och barn i Afghanistan över stupet och tvingar oss att återuppleva de bittra erfarenheterna från det förflutna.


8 mars-demonstrationen i EGYPTENs huvudstad Kairo blev mer organiserad i år och inte våldsam. Tusentals kvinnor och många män, däribland kända oppositionella figurer, marscherade tillsammans genom centrala Kairo. Demonstranterna ropade revolutionens paroller och menade att kvinnors krav är revolutionens: bröd, frihet, rättvisa. Banderoller och slagord varierade. I övrigt dominerade krav på 50 procent av parlamentets och konstitutionsförsamlingens platser. Brödraskapet i koalition med salafisterna med sina 40 procent av platserna dikterar de kvinnofientliga lagarna medan kvinnorna enbart är representerade med en procent av ledamöterna i parlamentet. Många i demonstrationen ropade slagord mot den sittande presidenten Morsi.

Egyptian Center for Women’s Rights publicerade en rapport i samband med kvinnodagen som sammanfattar de utmaningar egyptiska kvinnor i dag möter. Rapporten nämner hoten och ansträngningarna för att exkludera kvinnor från politiska arenor, samt det ökande våldet mot aktivisterna, som de största farorna för kvinnors kamp i landet. Islamisternas politiska dominans uppmärksammas i rapporten som ett hot mot kvinnors rättigheter i Egypten.

Ett flertal seminarier och föreläsningar anordnades i Egypten med fokus på kvinnofrågor dagarna kring 8 mars.

Den internationella kvinnodagen firades i TUNISIEN genom ett stort antal evenemang och seminarier. En stor och livlig demonstration i huvudstaden Tunis manifesterade kvinnors beslutsamhet att försvara sina rättigheter. Även i Tunisien präglades 8 mars-firandet av krav på jämställdhet och motstånd till våldet mot och marginaliseringen av kvinnor.

En intressant och unik aktion uppmärksammade dagen ytterligare i Tunisien. Tunisair arrangerade en flygresa tur och retur till Paris där piloten samt all kabinpersonal var kvinnor. Syftet med detta förklarade Soulafa Mokaddem, chefen för flygbolaget, var att visa tunisiska kvinnors ”resa” och kunnighet.

– Den första piloten i arabvärlden kommer från Tunisien. På 80-talet blev en tunisisk kvinna den första kvinnliga flygingenjören i arabvärlden och Afrika, sade Tunisair-chefen.


I TURKIET blev 8 mars annorlunda i år. En separation genomfördes den här dagen. I Ankara anordnade kvinnoorganisationerna en egen marsch och anslöt sig inte till de samlingar som politiska partier traditionellt organiserar. Både det styrande politiska partiet och partierna i oppositionen hade sina egna 8 mars-manifestationer i staden. Premiärministern talade om vikten av kamp mot våldet i hemmen och lovade viktiga åtgärder. Medan de partipolitiska demonstrationerna rapporterades vara glesbefolkade, hade hundratals anslutit sig till kvinnoorganisationernas oberoende samling i Ankara. Även i Turkiets olika demonstrationer var parollerna mot det sexuella våldet synliga.


Indiska kvinnors många demonstrationer och möten fokuserade som väntat, med det färska minnet av det brutala mordet i Delhi, på våldet mot kvinnor. Kritiken mot myndigheters lamhet som lovar åtgärder men inte håller löften hördes genom INDIEN denna 8 mars. 24 000 fall av anmälda våldtäkt och sexuella trakasserier pendlar mellan domstolar på olika nivåer utan att nå resultat, har en ansvarig minister erkänt nyligen.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: