Artikelförfattarna konstaterar att det i Sverige pågår en teoretisk diskussion om barnfattigdom samtidigt som EU nu kräver att medlemsländerna agerar.

Dags för regeringen att agera mot barnfattigdomen!

2013-02-22 | Sophia Lövgren , Lena Nordqvist padlock

OPINION

Med anledning av att den ekonomiska krisen drar igenom Europa intensifierar nu EU kampen mot barnfattigdom. Nu kräver Sveriges Makalösa föräldrar och Riksförbundet Insolvens att regeringen tar sitt ansvar i frågan.

Sophia Lövgren är generalsekreterare i Sveriges Makalösa Föräldrar

Lena Nordqvist är ordförande i Riksförbundet Insolvens

I Sverige pågår teoretisk debatt om huruvuda barnfattigdom finns. I övriga Europa är det ett problem som ges resurser.

Europeiska Kommissionen planerar nu aktivt arbeta för att minska barnfattigdomen i Europa och kräver nu att även medlemsländerna visar lika god vilja. Barnfattigdom, är ett etablerat begrepp i övriga Europa, som förvägrar barn deras rättigheter. Den nuvarande ekonomiska krisen har ytterligare förvärrat situationen och därför har Europeiska Kommissionen beslutat att det snarast behövs fler resurser för att inte ytterligare förvärra klyftan mellan rika och fattiga barn.

Över 26 miljoner barn i Europa (något mer än ett barn av fyra) lever i dag i ekonomisk och social utsatthet. På senaste tid har situationen förvärrats dramatiskt, där många barn lider brist på tillräckligt med mat och kläder.

Europeiska Kommissionens nya rekommendationer som publicerades i veckan ("Investing in Children: Breaking the Cycle of Disadvantage") ses som grundläggande i arbetet kring Europa 2020-strategin.

Rekommendationen bygger på tre prioriteringar:

  • tillgång till tillräckliga resurser;

  • tillgång till prisvänlig kvalitetsservice, och;

  • barns rätt till deltagande.

Medlemsländerna rekommenderas också att anpassa sina egna nationella handlingsplaner gentemot barnfattigdom och social utestängning. Det handlar nu om medlemsländernas vilja till att investera i barnen.

Vi kräver nu ett tydligt ställningstagande från svenska regeringens sida. Det handlar helt enkelt om att tydligt vilja lägga resurser för att motarbeta och minska barnfattigdomen. Det handlar också om att följa barnkonventionen samt att visa en vilja till dialog och samverkan med de intresseorganisationer som arbetar för barnens bästa.

Barnens tid är nu. De ska inte behöva vänta längre.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: