Lisbet Palme, Radhia Nasraoui och Samar Badawi (längst till höger).

"Despoternas tid är förbi"

2013-01-26 | Sholeh Irani padlock

INRIKES

Den 25 januari utdelades årets Olof Palme-pris av Lisbet Palme under en ceremoni i Stockholm. På plats fanns Radhia Nasraoui och Samar Badawi som tog emot priset för maken Waleed Sami Abu AlKhair, som inte tilläts lämna Saudiarabien. Sholeh Irani var där och ger en glimt av kvällen och pristagarnas anföranden.

Pierre Schori nämnde i sitt tal att förändringen i regionen måste komma inifrån. Militära interventioner och ockupationer misslyckas. Vidare sade han att individuella friheter och rättigheter, är kärnan i mänskliga rättigheter och utan personlig autonomi som börjar i hemmet, går det inte att tala om mänskliga rättigheter.

Prisade Radhia Nasraoui nämnde i sitt tacktal att det största hotet mot Tunisien är att den sittande makten strävar efter att ersätta föregående diktatur med en ny sådan, baserad på manipulerade religiösa grunder. Hon dedikerade sitt pris till martyrer och alla de som kämpar för mänskliga rättigheter i Tunisien. ”Despoternas tid är förbi och vi kommer att segra”, sade människorättsaktivisten och advokaten Radhia Nasraoui. (Läs vår intervju med pristagaren)

Kvinnorättsaktivisten Samar Badawi tog emot priset från Lisbet Palme i sin make Waleed Sami Abu AlKhairs ställe. Han fick inte lämna Saudiarabien och hälsade att detta pris är ett pris som skapar förutsättningar att hoppet återvänder till Saudiarabien. Han önskar att Saudiarabien blir en demokratisk civil stat grundad på en konstitution.

Samar Badawi berättade att kvinnokampen i Saudiarabien pågår. Hon fick en fråga om varför kvinnor inte får köra bil och svarade att myndigeterna vet att om de ger efter för ett krav kommer andra krav. Därför står de fast vid förbudet.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: