Feministiskt Perspektiv på plats på manifestationen för Ship To Gaza.

"Utrustning till mödravård kan inte hota Israels säkerhet"

2012-10-26 | Ida Ali padlock

INRIKES

Stödmanifestationen för Ship To Gaza samlade många människor som var där att visa sitt stöd för Gazas befolkning och ta avstånd från Israels bordning av skeppet Estelle. Feministiskt Perspektiv pratade med några av talarna.

TALARE:

Lars Ohly (V)
Mehmet Kaplan (MP)
Veronica Palm (S)
Cecilia Dalman Eek (S - vice ordf i Socialdemokrater för Tro och Solidaritet)
Victoria Strand (Ship to Gaza Sverige)
Anna Wester (Palestinagrupperna i Sverige)
Ann Nordfjell (Barnmorskeförbundet)
Jonas Hassen Khemiri (Författare)
Jenny Wrangborg (Poet)
Amer Sarsour (Poet)

Feministiskt Perspektiv pratade med Veronica Palm (S), Lars Ohly (V), och ordförande för Barnmorskeförbundet, Ann Nordfjell.


Veronica Palm, du är här för att tala. Varför?

– Det är otroligt viktigt att visa att vi här i Sverige bryr oss om det faktum att Gaza fortfarande drabbas hårt av blockaden. Den humanitära situationen är katastrofal och det får omvärlden aldrig glömma.


Hur ser du på att Israel än en gång bordar skeppet på internationellt vatten, att aktivisterna ska skriva på ett papper där de erkänner att de tagit sig illegalt in i Israel?

– De har inte gjort det, det är nonsens. De är bordade på internationellt vatten och detta är inget annat än ett brott mot folkrätten.


Säg något Socialdemokraternas politik rent konkret gällande Israels blockad?

– Vi arbetar naturligtvis opinionsbildande. Ett exempel är att vi är här i dag. Vi arbetar för att häva blockaden och att Gaza får möjlighet att ta in varor för att bygga upp sitt land igen. Sedan har vi ett långt arbete för att stärka vårt systerparti Fatah inne i de ockuperade områdena i Palestina. Detta för att också demokratisera Palestina.


Veronica Palm (S)

– När Palestina, inte om, utan när Palestina blir en egen stat med östra Jerusalem som huvudstad, då krävs det att man också har en demokratisk struktur där inne. Vi arbetar både opinionsbildande utifrån, men också med att stärka det palestinska folkets rättigheter på plats.


Vad tycker Socialdemokraterna är positivt med Ship To Gaza? Jag antar att ni gör det med tanke på att du är här?

– Jag tycker det är bra att man visar att omvärlden inte glömmer. Att vi ser blockaden och att vi inte får glömma vad som pågår.


Anna Nordfjell, internationell sekreterare för svenska barnmorskeförbundet höll ett starkt tal om gravida kvinnors situation i Gaza.


Kan du kortfattat återberätta lite?

– När det gäller hälso - och sjukvården så finns det en hel del medicinsk-teknisk utrustning som inte kommer in. Som Israel faktiskt inte tillåter att föras in via de få övergångar som finns. Det kan vara varierade, närmast banala saker. Från rena underlägg under stjärten på kvinnor som ska föda barn, till att inte ha utrustning eller sterila instrument. Det är viktig utrustning för att hjälpa gravida kvinnor som helt enkelt inte tillåts komma in. Och hur det ska vara ett hot mot Israels säkerhet. Det förstår jag inte.



Anna Nordfjell, Internationell sekreterare för barnmorskeförbundet.


Kan du säga något om gravida kvinnors situation i Gaza?

– Det som är väldigt slående är att många kvinnor är undernärda. Det är brist på bra mat. Mammor och kvinnor ser till att barnen får mat i första hand och äter sedan det som blir över. Blodbristerna, anemierna är extremt uttalade bland gravida kvinnor. Ungefär 75 procent av gravida kvinnor lider av anemi. Det leder till stora problem när de ska föda. Stora blödningar, väldigt elakartade infektioner.


Vad är barnmorskeförbundets relation till Ship To Gaza?

– Vi stödjer Ship To Gaza eftersom vi under många, många år haft kontakt med kollegor på de ockuperade palestinska områdena. Ship to Gaza är ju ett sätt att visa för det civila samhället att blockaden är fullständigt orättmätig. Vi vill att blockaden ska brytas för att människor faktiskt ska få mänskliga rättigheter och möjlighet att bygga upp sitt eget land. Och också därmed bygga upp en hälso - och sjukvård.

Vänsterpartiets förra partiledare Lars Ohly fokuserade på den enligt honom icke-existerande konflikten.



Lars Ohly (v).

Vad är det viktigaste du vill trycka på här i dag?

– Alla talare har varit väldigt bra. Att blockaden måste brytas, omvärlden måste ställa krav och Sveriges regering måste reagera. Men för mig är det oerhört viktigt att betona att det här inte är någon konflikt mellan två parter som är likvärdiga. Det börjar spridas en bild av att: ställ också krav på palestinierna, det finns problem, korruption inom de palestinska myndigheterna. Förtryck av homsexuella och raketbesksjuktningar in i Israel. Ja, visst. Allt det där stämmer till viss del. Men det sägs med syftet att fördunkla Israels ansvar.


Konkretisera?

– Det är faktiskt så att det finns en ockupationsmakt och ett folk som är ockuperat. Det kan man aldrig dölja om man vill ha en lösning på konflikten om man vill nå en lösning. Detta måste hela tiden framhävas. Jag är beredd att ta avstånd från alla brott mot mänskliga rättigheter, all korruption, var det än finns. Men just nu finns det inget viktigare för att nå en fredlig lösning i Mellanöstern än att påvisa att det är Israel som bär huvudansvaret. Det är de som måste ändra politik.


Utrikesminister Carl Bildt är inte här i dag. Han har hittills inte uttalat sig om bordningen. Vad har du att säga om det?

– Jag är lite dubbel kring mitt förhållningssätt till Carl Bildt och Israel-Palestinafrågan. Han har inte varit sämre än socialdemokratiska ministrar i sina ställningstaganden. Och inom EU vet jag att han ibland har förhindrat alltför långtgående stöd till Israel och till med ibland drivit på för mer balanserad skrivningar. Men han vågar inte ta steget ut.


Varför tror du inte det?

– Jag tror inte att han har sin regering med sig. Jag är ganska säger på att kristdemokrater och folkpartister i den regeringen aldrig skulle acceptera att Carl Bildt stod på Sergels torg. Sedan är han heller inte överens med mig eller andra talare här i dag i allt. Han tänker definitivt inte gå med i Palestina-grupperna. Men han står för en mer balanserad syn och jag vågar påstå att han inser att det är Israel som har huvudansvaret. Där skiljer han sig från andra borgliga företrädare. Han har nog inte fullständigt utrymme att företräda det han egentligen tycker eftersom han också företräder hela regeringen.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: