Bland de inbjudna finns den kända feministiska teater- och aktivistgruppen Guerilla Girls från New York.

Pjäsförfattare från hela världen till Stockholm

2012-06-21 | Katarina Andersson padlock

KULTUR

Med det övergripande temat Den demokratiska scenen möts pjäsförfattare från hela världen i Stockholm i Augusti. Bland de inbjudna finns land andra Guerilla Girls och den egyptiska journalisten, aktivisten och regissören Sondos Shabayak som deltagit i protesterna vid Tahrirtorget.

FAKTA: WPI, Women Playwrights International, är ett nätverk för kvinnliga dramatiker i syfte att stödja utvecklande kontakter över gränserna och skapa internationellt erkännande av kvinnors arbete inom teatern. I riktlinjerna står bland annat att det omfattar alla kvinnor på teatern, oavsett ras, klass, ålder, etnisk eller religiös bakgrund, sexuella preferenser eller funktionshinder. En konferens arrangeras vart tredje år, nu 2012 för nionde gången. Sedan starten 1988 i Buffalo, USA, har konferensen, en kreativ mötesplats, flyttat runt till Canada, Australien, Irland, Grekland, Filippinerna, Indonesien och Indien. I år, den 15-20 augusti, hålls konferensen på Södra Teatern och Dramalabbet i Stockholm med Riksteatern som värd. Det är första gången den hålls i norra Europa. För att bredda kontaktytorna har särskilt fokus lagts på att nå kvinnliga dramatiker i Mellanöstern och Afrika, bl a genom samarbete med de båda teatrarna Al Madina i Libanon och Al Harah i Palestina. Ca 260 deltagare från 46 länder kommer till Stockholm.

Bland deltagarna: Afghan voices, en grupp unga tjejer från Afghanistan, Guerilla Girls on Tour från USA, skådespelerskorna Shabnam Toulei från Iran och Lana Nasser från Jordanien, den egyptiska journalisten, aktivisten och regissören Sondos Shabayak

Stockholm och Riksteatern står i sommar som värd när WPI, Women Playwrights International, håller sin nionde konferens sedan nätverket bildades i USA 1988. WPI samlar kvinnliga dramatiker ”i syfte att stödja utvecklande kontakter över gränserna och skapa internationellt erkännande av kvinnors arbete inom teatern”. Det är första gången konferensen hålls i norra Europa och man räknar med att drygt 250 deltagare från 46 länder kommer till Södra Teatern och Dramalabbet den 15-20 augusti.

Mireille Bergström är projektledare på Riksteatern och ansvarig för evenemanget:

- Det är oerhört betydelsefullt att diskutera mänskliga/kvinnliga rättigheter, demokratifrågor och rätten att göra sin röst hörd. För oss svenskar är detta ett unikt tillfälle att träffa hela världen i ett och samma hus. Tala om omvärldsbevakning!

Årets konferens har arabvärlden, Afghanistan, Baltikum och Afrika i fokus, och det övergripande temat är The democratic stage. Bland de inbjudna återfinns till exempel den egyptiska journalisten, aktivisten och regissören Sondos Shabayak som deltagit i protesterna vid Tahrirtorget, och fem offentliga föreställningar från Amman, Teheran och Berlin kommer att spelas. Från hemmaplan medverkar Suzanne Osten i ett samtal om barnteater i Sverige och Palestina, i samarbete med palestinska teater Al Harah, som Riksteatern sedan flera år haft kontakt med.

- Det ska bli otroligt spännande att möta alla dessa kvinnor (och några män) som kommer från all världens hörn till Södra Teatern, säger Mireille Bergström. Att få höra deras berättelser, ta del av hur deras vardag ser ut. Att projektleda den här konferensen är stort, jag har fått helt oväntad inblick i kvinnors komplicerade situation i många olika sammanhang.

Fem föreställningar och de tre Key Notes, nyckeltemana, är offentliga. Key Notes är:

- ”Vad händer i Arabvärlden” torsdag 16 augusti kl 10.15-12.00, Södra Teatern

- ”Barnteaterns påverkan” lördag 18 augusti kl 10.00-12.00, Södra Teatern

- ”Kvinnor skriver om Afrika” måndag 20 augusti,kl kl 10.00-11.30, Södra Teatern.

Samtliga Key Notes strömmas via internet.


De offentliga föreställningarna är:

- In the Lost and Found: Red Suitcase av och med Lana Nasser, Jordanien. Skandinavienpremiär. Spelas torsdag 16 och fredag 17 augusti, båda kvällarna kl 19, Dramalabbet, Östgötagatan 2.

- Autumn Dance, med den iranska skådespelerskan Shabnam Toulei som sedan 2005 lever i exil i Paris. Söndag 19 augusti kl 20.00, måndag 20 augusti kl 19.00, Dramalabbet.

-Beg you pardon, Ballhaus Naunynstrasse, Tyskland, söndag 19 augusti kl 20.00, Södra Teatern, Stora Scen

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: