Större brott att kalla ett ishockeylag för Solna AIK än att stå för en rasistisk människosyn?

Sportbladet sprider rasism

2012-03-23 | Annica Wennström padlock

OPINION

Är det historielöshet, en rasistisk människosyn eller rent kommersiella hänsyn som får Aftonbladet att via sin Sportbilaga att inte bara publicera utan okritisk lyfta fram och repetera ett rasistiskt uttalande? Annica Wennström ifrågasätter redaktionens omdöme och uppmanar Aftonbladet att ta sitt publicistiska ansvar.

Annica Wennström är författare och bor i Solna. Hon debuterade 2006 med romanen Lappskatteland - en familjesaga och har sedan dess utkommit med Svart kvark och ungdomsboken Skuggrädsla. Hon utgör en tredjedel i författarkollektivet Emma Vall som ligger bakom tolv deckare för barn, unga och vuxna. Tillsammans med Eva Swedenmark har hon också skrivit Smultron och svek, Hallon och hat, Vinbär och vemod och Lingon och lust.

De där jävla lappskallarna är så tråkiga.

Meningen är inte hämtad från nätets skuggsida av smygrasistiska åsikter som vädras anonymt. Den återfinns i Aftonbladet, producerad av sportredaktionen.

Artikeln handlar om ett namnbråk mellan två AIK-lag. Stockholmslaget som vill vara det enda i sitt slag och Skellefteålaget som på sin hemsida har haft fräckheten att påpeka att motståndarna är från Solna. Kontraktsbrott ylar stockholmslagets lagledare Jan Samryd.

De där jävla lappskallarna är så tråkiga att ha att göra med, konstaterar han.

Aftonbladets reportrar verkar hålla med. Detta ska redas ut. De ringer upp Skellefteålaget och jagar svar. Hade inte lagen trots allt kommit överens om att det bara finns ett AIK.

Ingen reagerar på det uppenbara rasistiska uttalandet. Inte på ett enda ställe i artikeln ställs Stockholmsklubbens representant till svars för sitt uttalande om lappskallar. Tvärtom. Aftonbladet använder uttalandet okritiskt i rubriken, ingressen, brödtexten och på puffen. Vilket antyder att det inte direkt är ett misstag som begåtts. Den fråga som infinner sig är om Aftonbladet bedömer det som ett större brott att kalla ett ishockeylag för Solna AIK än att stå för en rasistisk människosyn?

Att Jan Samryd inte respekterar Sveriges urfolk är uppenbart. Inte heller har han höga tankar om människor som bebor Sveriges norra delar överlag. Det är inte en ny tanke.

Den salufördes bland annat av rasbiologen Herman Lundborg redan under början av 1900-talet. Han ville inte bara bevisa att samer var en lägre stående ras, därutöver var han intresserad av att påvisa rasblandningars förödande konsekvenser genom att mäta (företrädesvis skallar), undersöka och fotografera den blandning av samer, svenskar och finnar som stod att finna i Norrland.

Det finns alltså ingenting oskyldigt i att använda en nedsättande formulering som lappskallar. Det är ledsamt att historielösheten är så utbredd att inte ens journalister på en av Sveriges största dagstidningar reagerar på ett uttalande som vilar på rasbiologisk grund. Den rasbiologiska så kallade forskningen är trots allt en av Sveriges största historiska skamfläckar. Konsekvensen av att uttalandet får stå oemotsagt och så frikostigt ges utrymme är att denna unkna ideologi fortsätter att få näring och att fördomar fortsätter att frodas. Med andra ord, historien upprepar sig, förtrycket fortsätter och oskyldiga människor drabbas.

Så till nästa gång, Aftonbladet, göm er inte bakom något som ni antar är ett säljande citat. Följ istället publiceringsreglerna. De är tydliga.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: