Jonas Colting kommenterar det avslutade samarbetet med Borås Tidning på sin egen blogg.

Borås Tidning bryter med Colting

2012-03-02 | Märit Rönnols padlock

SPORT

Efter ett hätskt utbrott mot feminister på microbloggen twitter bryter Borås Tidning med hälso- och träningsprofilen Jonas Colting.
”Orsaken är att vi inte har samma syn på de publicistiska principer som en skribent i BT ska omfattas av”, skriver chefredaktören Stefan Eklund.

Triathleten Jonas Coltings uttalanden på sin blogg och på sitt Twitterkonto den senaste veckan har fått stor uppmärksamhet på grund av den hårda och raljerande tonen mot "feministtalibaner". Bland andra lyfter han fram Feministiskt Perspektivs chefredaktör Anna-Klara Bratt som ett exempel på "rabiata feminister" som vill "straffa ut männen i samhället".

På sitt Twitterkonto skrev han följande: “Det enda skälet till att jag hellre skulle skära av mig kuken än att kalla mig feminist är för att feminister är så dumma i huvudet”, följt av “Men jag tror på jämställdhet. Vilket inte feminister gör. Och kuken, den vill DE skära av bara för att jag är man. #annaklarabratt".


”Svårt att kommentera”

Detta uppmärksammades stort på Twitter, och P4 Sjuhärad sökte rätt på Colting för en kommentar, då många trodde att hans konto blivit kapat. Så var alltså inte fallet. P4 Sjuhärad ringde även till Anna-Klara Bratt för att höra om hon kunde medverka i ett samtal med Colting:

– Jag hade lite svårt att se vad vi skulle prata om. Jag kände mig inte helt bekväm med att tala om Jonas Coltings könsorgan i radio. Dessutom har han ju inte heller berört min artikel som han hade retat upp sig på i sak. Och det är oklart om han ens har läst den, säger Anna-Klara Bratt.

Colting refererar i stället till en debattartikel på Newsmill av psykiatrikern David Eberhard med rubriken ”Myt att feministerna är hatade”, som berör Anna-Klara Bratts artikel i Dagens Nyheter. David Eberhards artikel, som publicerades i helgen, genererade snabbt närmare 80 hatiska kommentarer om feminister:

– Jonas Colting är en av många som med sig själva som exempel bevisar att det finns ett aggressivt hat mot feminister. Det blev ju i det närmaste komiskt med alla turer, men skrattet fastnar i halsen. Ser man den större bilden är det inte så kul, det som gör att det verkar vara fritt fram att smutskasta, håna och hata feminister offentligt just nu.


Bratt välkomnar avstängning

Utöver att springa triathlon och genomföra Ironmantävlingar föreläser och skriver Colting om kost, träning och hälsa, bland annat för Borås Tidning. Colting träffade tidningens chefredaktör i torsdags för att diskutera saken, och tidningen valde därefter att bryta allt samarbete med honom.

"Orsaken är att vi inte har samma syn på de publicistiska principer som en skribent i BT ska omfattas av", skriver chefredaktören Stefan Eklund på sin tidningsblogg.

Bratt välkomnar BT:s avstängning:

– Publicistiskt civilkurage är exakt vad som krävs. Sedan står det Colting fritt att skriva vad han vill på sin egen blogg, och mig fritt att låta bli att läsa den.

Ett av Coltings blogginlägg kan du läsa här.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: