Var finns kvinnorna i inkomststatistiken?

2011-12-02 | Gerda Christenson padlock

INRIKES

I fredags presenterade LO-tidningen på ledarplats färska siffror från Statistiska centralbyrån som visar att Alliansens politik har inneburit att ta från de fattigaste för att ge till de rikaste. Att kvinnor utgör en stor del av de fattigaste framgår inte, vare sig av statistiken eller ledarartikeln.

FAKTA

Valet ökade klyftorna, ledarartikel i LO-tidningen.

Till LO-artikeln finns ett diagram som illustrerar inkomstutvecklingen under tjugo år. Av diagrammet framgår att även socialdemokratisk politik från 1991 och framåt under perioder ledde till ökade klyftor. Men efter att Alliansen vunnit valet 2006 ökar klyftorna markant. Då vände inkomstkurvan för den fattigaste tiondelen av befolkningen genast nedåt, för att följas även av den andra och tredje fattigaste tiondelen. Motsatt utveckling skedde för de rikaste tiondelarna, där inkomstkurvan steg ännu mer brant uppåt än tidigare. I LO-tidningens grafik syns den allt mer växande klyftan som en spretande klo.

Bilden i LO-tidningen har snabbt spritts på bloggar över nätet. Ingenstans finns någon kommentar om utvecklingen ur könsperspektiv.

Feministiskt Perspektiv frågar LO-tidningens politiske redaktör Martin Klepke, som skrivit ledaren, varför kön inte finns med i beskrivningen av utvecklingen, och får svaret att SCB inte redovisar siffrorna utifrån kön. Därmed går sådana siffror helt enkelt inte att få fram.

– Men det kan man utgå ifrån, att siffrorna skulle vara ännu mer markanta om man hade dem uppdelat på kön, säger Martin Klepke.



Linjerna i LO-tidningens diagram visar den procentuella inkomstutvecklingen
uttryckt i 2010 års penningvärde. Varje linje representerar en tiondel av befolkningen.




Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: