Före detta chefen för Internationella Valutafonden Dominique Strauss Kahn är en känd bordellbesökare i Frankrike.

Fransk sexköpslag diskuterades i EU

2011-12-02 | Gerda Christenson padlock 1

UTRIKES

FAKTA

Feministiskt Perspektivs tidigare notiser om den franska utredningen om prostitution finns här och här.

Läs hela den utredning som föreslår att Frankrike ska införa en lag mot sexköp.

De två franska parlamentarikerna Danielle Bousquet (socialisterna) och Guy Geoffroy (högern) har varit ansvariga för den statliga utredning om prostitution som föreslår att Frankrike ska införa en lag mot sexköp enligt svensk modell.

I förra veckan presenterade de sina resultat för EU-parlamentets jämställdhetsutskott. Bousquet och Geoffrey berättade då att samtliga partier i det franska parlamentet har deltagit i utredningen och att slutsatserna är enhälliga.

I utredningstexten framhåller de att det ingått i arbetet att intervjua motståndare till sexköpslagen i Sverige. De intervjuade därför Pye Jakobsson från Rose Alliance och Petra Östergren, som båda är kända motståndare till den svenska lagen. Utredningen redovisar Pye Jakobssons och Petra Östergrens argument, men konstaterar sedan dels att den svenska utvärderingen av sexköpslagen inte funnit något som styrker dessa påståenden, dels att utvärderingens resultat bekräftats av polis och socialtjänst, och dessutom att de kvinnor som tagit sig ur prostitution har gett en helt annan syn på lagen.

Enligt planerna ska ett konkret franskt lagförslag läggas fram innan årsskiftet.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20111202 - Ulla Wikander

En sådan lag skulle vara en nyttig förändring i den allmänna synen på prostitution i Frankrike. Jag råkade vara i landet när utredningen publicerades och läste flera upprörda eller förlöjliganden reaktioner i dagstidningar. Som jag tyvärr inte sparade. Men då fick jag en känsla av att detta aldrig kommer att kunna gå igenom i detta land. Kanske ändå! Ulla Wikander

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: