Kristina Ljungros, förbundsordförande RFSU, välkomnar beslutet om gratis p-piller.

Gratis p-piller för unga i Norrbotten

2011-11-25 | FemPers padlock

EKONOMI

P-piller blir gratis för kvinnor upp till 26 år i Norrbotten. Det har Norrbottens läns landsting beslutat.

Kostnader hindrar ungdomar från att skaffa preventivmedel. Därför ska landstinget från och med den 1 januari 2012 erbjuda gratis preventivmedel till unga kvinnor. Landstingets förhoppning är att det ska leda till färre oönskade graviditeter.

Riksförbundet för sexuell upplysning, RFSU, välkomnar beskedet.

– Det är verkligen ett bra beslut. Vi har under flera år uppmärksammat Sveriges politiker på att det råder stora skillnader i tillgången på hälsovård kopplad till sexuell och reproduktiv hälsa i landet. Det är inte rimligt att var du bor ska spela roll för din möjlighet att välja p-piller som preventivmedel, säger Kristina Ljungros, förbundsordförande i RFSU i ett pressmeddelande.

Enligt RFSU finns det stora skillnader i landet vad gäller p-pillerkostnaden för unga kvinnor. I Skåne är det gratis för kvinnor upp till 19 år medan det i Västerbotten helt saknas subvention.

– Vi hoppas nu att allt fler landsting tar steget och ökar möjligheten för kvinnor att använda p-piller om de vill det. Unga människor vill ta ansvar för sin sexualitet och sin reproduktion, då ska inte en hög kostnad för preventivmedel hindra dem, säger Kristina Ljungros.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: