Dan Eliasson, generaldirektör på Försäkringskassan.

Försäkringskassan JO-anmäls

2011-11-04 | FemPers padlock

INRIKES

LO-TCO Rättsskydd har anmält Försäkringskassan till Justitieombudsmannen (JO), med anledning av uttalanden som Försäkringskassans generaldirektör Dan Eliasson gjorde i Ekots lördagsintervju den 22 oktober. Han intervjuades bland annat om den dom från Högsta förvaltningsdomstolen som slår fast att Försäkringskassan har gjort alltför snäva bedömningar av vad som är "stadigvarande nedsatt arbetsförmåga" i beslut om sjukersättning. Dan Eliasson hävdade att Försäkringskassans beslut hittills har legat i linje med den bedömning som Högsta förvaltningsdomstolen menar ska gälla, det vill säga att arbetsförmågan inte behöver vara nedsatt för livet för att en person ska få sjukpenning.

– Det här är precis nu på det sätt som Försäkringskassan tillämpat lagstiftningen, det vill säga det är inte resten av livet. Det har vi gjort, det är inte bakläxa, det är en bekräftelse på den väg vi har arbetat, säger Dan Eliasson i intervjun.

Men LO-TCO Rättsskydd menar att han har fel. LO-TCO Rättskydds skriver på sin hemsida att det inte är någon "tvekan om att Försäkringskassan i många ärenden ställt krav på livslång nedsättning av arbetsförmågan. I mer än tre års tid har Försäkringskassan avslagit många enskildas ansökningar om sjukersättning med hänvisning till detta felaktiga påstående. Det är anmärkningsvärt att Försäkringskassan nu inte står för detta."

LO-TCO Rättsskydd bifogar i JO-anmälan flera ärenden till stöd för sitt påstående. Nu hoppas LO-TCO att oklarheterna kring Försäkringskassans tolkning och tillämpning av socialförsäkringslagstiftningen ska redas ut.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: