En del avvisar sekularism eftersom den tvingades på dem, säger Lina Ben Mhenni.

Tunisien: Islamiska lagar kommer att avvisas av kvinnorna

2011-10-28 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

Den tunisiska bloggaren Lina Ben Mhenni accepterar valresultatet och är inte orolig. Hon konstaterar att det finns många nyanser inom största partiet Ennadha och att kvinnorna kommer att resa sig igen om de sviker sina löften om kvinnors rättigheter.

Lina Ben Mhenni är en av Tunisiens mest kända kvinnor. 27 år gammal blev Lina känd för sitt bloggande, sin frispråkighet, mod och mobiliseringskraft under kampen mot Ben Ali. Under revolten reste Mhenni runt landet och rapporterade till omvärlden om vad som hände. Regimen försökte att stänga ner hennes blogg i flera omgångar. Nu är hon bland annat skribent på Global Voices och forsätter kämpa för de som skadades under revolten och fortfarande har sin blogg Tunisian Girl. Lina Ben Mhenni namn var bland de nominerade till Nobels fredspris i år.

Tunisien gick till sitt första fria val. Ett interimsparlament valdes för att skriva en ny lagstiftning och välja en interimsregering. Feministiskt Perspektiv frågade Lina Ben Mhenni hur hon ser på förra veckans valresultat och det faktum att det islamiska partiet Ennahdha blev valets största parti.

– Som en tunisisk medborgare accepterar jag att valresultatet reflekterar en stor del av tunisiska folkets vilja och deras röster för Ennahdha. Det finns olika orsaker till partiets framgång i valet.

– De som röstade på partiet tror att Ennahdha talar ärligt och håller sina löften. En del till och med kallade partiet för guds parti. En del röstade på partiet av rädsla för sekularism som förknippas av många med Frankrike, västvärlden och kolonialismen. En del avvisar sekularismen eftersom den tvingades på dem av Bourguiba och sedan Ben Ali.

Men det finns andra orsaker till Ennahdhas popularitet också. Partiet har satsat på sociala frågor och hjälpt folket i svåra tider, även ekonomiskt.

Är du inte orolig att Ennadha hotar kvinnornas rättigheter?

– Ennadha representerar sig själva som ett modernt moderat politiskt parti. Ledarna säger att de inte kommer att tvinga islamiska lagar på Tunisier. Och jag är övertygad om att om Ennadha inte håller sitt löfte kommer folket i Tunisien, särskilt kvinnorna, att avvisa dem och kämpa mot dem. De kommer att återigen marschera på gatorna och protestera för att försvara sina rättigheter. Jag är inte alls orolig, eftersom jag vet att tunisiska kvinnor är välutbildade och medvetna om sina rättigheter och skyldigheter.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: