Fullt ös i matchen mellan Visby Ladies och 08 Stockholm HR.

Makalösa Marie Söderberg

2011-10-07 | Elisabet Wahl padlock

SPORT

I helgen drar damernas liga i basket igång. I Visby spelar ett levande fenomen – 46-åriga Marie Söderberg.
– Inte hade jag tänkt mig spela på den här nivån i nästan 30 år, säger hon till Feministiskt Perspektiv.

Fakta Basketligan Dam

De här lagen spelar i serien i år: 08 Stockholm HR, IK Eos, Järfälla Basket, Kvarnby BBK, Mark Basket, Norrköping Dolphins, Northland Basket, Sallén Basket, Solna Viking, Telge Basket, Umeå Comets och Visby Ladies.

Förta uppkast äger rum 9 oktober i Roserborgsskolan i Södertälje. Tre av matcherna nu på söndag spelas där, de andra tre i Täljehallen. De sista matcherna i grundserien spelas den 15 februari. Därefter väntar slutspel.

På söndag är det uppkast i Basketligan Dam, landets högsta basketserie för damer. Precis som förra året har Svenska Basketförbundet valt att dra igång serie på ett klart annorlunda sätt: alla matcher i den första omgången spelas på samma dag, på samma plats.

– Ja, så är det. Vi kör alla sex matcher nu på söndag i två hallar bredvid varandra i Södertälje. Vi har gjort så här med herrarna tidigare och nu är det andra året vi gör det med damerna, berättar basketförbundets kommunikationsansvarige Henrik Schöldström.


Tre guldfavoriter

När man lyssnar på förhandssnacket om vilka det är som kommer att stå där med SM-guldet i vår är det tre lag som ofta nämns: Telge, Northland Basket (tidigare Luleå basket) och 08 Stockholm HR.

Telge är regerande mästare och Henrik Schöldström menar att det är ett mycket intressant lag att följa – på flera sätt.

– De gör en stor utlandssatsning med spel i Euro Cup och de har fått behålla många av sina bästa spelare. De är också ett väldigt ungt lag och många av spelarna har rötterna i kulturer utanför Sverige, säger han.


Vad håller den svenska ligan för kvalitet jämfört med andra ligor runt om i Europa?

– Svårt att säga. Det ska bli intressant att se nu när Telge ska ut och spela i den här cupen, då får vi nog svar på den frågan. Men man kan i alla fall säga att svensk dambasket håller en något högre standard internationellt sett än vad herrarna gör.

När man går igenom de 12 lagen i serien går det snabbt att se att många spelare är väldigt unga. Precis som i så andra lagsporter drabbas basketen av många för tidiga avhopp. Det är helt enkelt svårt att vara kvinnlig lagidrottare i Sverige i dag eftersom mani de allra flesta fall måste kombinera en sådan satsning med heltidsjobb eller heltidsstudier.


28 säsonger i rad

Ett namn sticker dock ut. Det är Marie Söderberg i Visby Ladies. Hon fyller 46 år i år och har gjort makalösa 28 säsonger i högsta ligan.

– Det är väldigt länge. Jag har nog inte fattat det själv ännu. Men jag har hela tiden sagt att jag ska hålla på så länge kroppen håller. Den håller hela tiden verkar det som, säger hon.


Vad är din hemlighet?

– Jag har alltid ledigt från basket en dag i veckan och en månad om året. Den dagen och den månaden gör jag ingenting som har med basket att göra. Jag måste alltid träna, men det går att göra så mycket annat roligt: till exempel tennis.

Marie Söderberg har nu hållit på så länge att hon numera spelar emot döttrar till tidigare motståndare. Och två av de nya juniorerna i laget är lika gamla som hennes egen son. Men sådant glömt snabbs bort ute på planen, då är det bara basketen och laget som gäller.

Hur det kommer att gå för Visby Ladies den här säsongen är lite oklart. De är inte tippade bland de främsta, men däremot bör laget vara med och slåss om en slutspelsplats. När det gäller egna målsättningar har Marie Söderberg dem klara för sig.

– Det är alltid så med lag att man tänker på helheten först och då hoppas jag att ska få ihop lagdelarna, vi är ganska nya ihop så vi har en del jobb kvar. För egen del ska jag försöka skjuta mer i år.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: