Efter 30 år har islamiseringen nått Irans högskolor.

Könssegregerad start på höstterminen i Iran

2011-09-30 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

Tolv fängslade studentaktivister i Iran, samtliga män, uppmanar andra aktivister att göra motstånd mot planerna på att könssegregera iranska högskolor och universiteten. Detta i ett uttalande i samband med skolstarten.

De nya direktiven från ”Kulturrevolutionens högsta råd” om ”islamiseringen” av iranska utbildningsväsendet, träder i kraft nu i samband med skolstarten och har stöd av både parlamentsledamöter och de mest reaktionära religiösa ledarna. Den iranska regimens långsiktiga mål att övervinna universitetens motvilja och genomföra könssegregeringen har nu efter mer än 30 års styre, börjat förverkligas.

Detta innebär att läroböcker skrivs om så att de inte strider mot religiösa läror (även vetenskapliga läroböcker) och en total könssegregering av högskolorna. En rad nya obligatoriska ämnen ska ingå i alla utbildningar, bland annat en bok om äktenskapens välsignelser!


Vaxdukar separerar

Rapporter från universitet och högskolor visar att trots studenters och lärares protester genomförs anpassningen till direktiven i full kraft. De flesta tekniska linjer har enbart tagit in manliga studenter i år och kvinnor uteslöts från ett stort antal masterutbildningar. Förslaget om att starta flera högskolor för kvinnor är under arbete, lovade utbildningsministern i förra veckan.

Under tiden låter universitetsledningar säkerhetsvakterna på högskolor använda olika metoder för att separera män och kvinnor i alla möjliga utrymmen, från klassrum till matsal. Bland annat har de delat av ingången till ”University of Science and Culture” med en vaxduk. Kvinnliga studenter tvingades gå bakom duken och kroppsvisteras. Från en del andra universitet kom rapporter om att ledningen delar av klassrum med duk.


Studenterna och kvinnorna

I det uttalande som skrivits under av studentrörelsens tolv fängslade ledare, sägs att ”Universiteten i Iran har sin 80 åriga historia av att vara rationalismens och frihetskampens bastion”. Vikten av solidaritet i kampen för studenternas rättigheter, mellan studentgrupper med olika ideologiska övertygelsen understryks i uttalandet. Där finns också ett tydligt genusperspektiv.

– Den fundamentala solidariteten mellan student- och kvinnorörelsen är en självklarhet. Statens könsegregeringsprogram på universitetsnivå har kommit till för att splittra denna rörelse. Därför är vi övertygade om att samtidigt som vi förstärker denna organiska förbindelse mellan kvinno- och studentrörelsen, måste vi göra starkt motstånd mot planerna på könsegregering, menar de fängslade studentledarna.

På flera universitet planerades en aktionsdag mot könssegregeringen. Högskolestudenter i norra Iran har hotat med strejk. Men på grund av en massiv polisiär mobilisering samt nyrekrytering av regimlojala studenter på universiteten, kuvas varje motstånd och studenterna greps vid minsta protest.

Bara under de senaste två månaderna har 1 000 universitetsstudenter lämnat Iran för att vidareutbilda sig utomlands, rapporterar myndigheterna i Iran.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: