Teckning från ROKS konferensinbjudan.

Konferens om vårdnadstvister och PAS

2011-09-30 | Gerda Christenson padlock 1

INRIKES

PAS – vad är det? är en av rubrikerna på en konferens i slutet av oktober som ROKS arrangerar på temat vårdnadstvister ur barnperspektiv. Andra föreläsningar tar upp ämnen som riskbedömningar i vårdnadstvister, sexuella övergrepp mot barn, och barnperspektivet i rättsprocessen.

FAKTA/PAS, Parental Alienation Syndrome

PAS, PAD, PA, eller på svenska otillbörlig föräldrapåverkan alternativt föräldraalienation, är en teori som lanserades av den amerikanska psykiatern Richard Gardner.

Enligt PAS-teorin pressar den ena föräldern (oftast den som barnet bor hos) barnet att komma med ogrundade anklagelser mot den andra föräldern, vanligtvis anklagelser om att pappan begått sexuella övergrepp mot barnet.

Gardners PAS-teori utgår endast ifrån hans egna observationer, inte från vetenskapligt belagd forskning. Richard Gardner har fått stark kritik både för att bagatellisera sexuella övergrepp mot barn och för att stödja förövare. (Han har anlitats i otaliga rättsfall i USA som vittne för pappor som åtalats för sexuella övergrepp.) I en aktuell film med familjerättsadvokaten Eva Kornhall finns citat av Richard Gardner:

• ”Barnet som utsatts för sexuella övergrepp anses allmänt vara ett brottsoffer, trots att barnet kan ha tagit initiativet till sex och förfört den vuxne.”

• ”Det är för att vårt samhälle överreagerar mot det [pedofili] som barn lider.”

Richard Gardner begick självmord 2003.

I slutet av oktober arrangerar ROKS (Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige) konferensen Vårdnadstvisten – med barnet i fokus? Konferensen riktar sig främst till yrkesverksamma samt politiker och organisationer som på olika sätt kommer i kontakt med frågor som rör vårdnad och umgänge.

Flera viktiga frågeställningar tas upp:
• Barnperspektivet i rättsprocessen och i mötet med socialtjänsten
• Riskbedömningar i vårdnadstvister
• PAS – vad är det?
• Sexuella övergrepp mot barn
• Andra länders lagstiftning – vad kan vi lära av den?


PAS-teorin

Det är framför allt papparättsaktivister som har försökt lansera PAS-teorin i Sverige. Och PAS har använts i vårdnadstvister och brottmål här, trots att det inte är någon vetenskapligt belagd teori (se faktaruta). Den har tidigare till och med funnits med på utbildningar för socialarbetare, där Michael Alonzo, ordförande i organisationen Pappa-Barn, har föreläst. Men Socialstyrelsen har nu slagit fast att socialtjänsten ska arbeta utifrån en vetenskapligt belagd praktik.


Internationella föreläsare

Internationella föreläsare på konferensen är engelska Lynne Harne, doktor i kriminologi, som har fokus på frågor kring riskbedömningar och behandling av våldsförövare utifrån ett barnperspektiv, nyzeeländska Ruth Busch, professor i juridik, som ska berätta om lagstiftningen kring familjerätt, vårdnadsfrågor och mäns våld mot kvinnor i Nya Zeeland, och amerikanska Jennifer Hoult, forskare och familjerättsadvokat, som ska berätta om hur PAS-teorin har påverkat utgången i vårdnadstvister i USA.

Dessutom medverkar ett antal svenska forskare och jurister som specialiserat sig inom området, bland annat Anna Kaldal, doktor i processrätt, som berättar om hur barns egna upplevelser och perspektiv utreds och beaktas i de svenska domstolarnas riskbedömningar, samt Eva Kornhall, familjerättsadvokat, som kommer att prata om hur PAS-teorin har börjat användas av socionomer och jurister i Sverige trots att den inte är officiellt godkänd. Moderator är journalisten och författaren Katarina Wennstam.

Konferensen hålls på Hotel Rival i Stockholm 27-28 oktober. Sista datum för anmälningar till konferensen har varit, men det kan finnas ströplatser kvar. Mer information finns på konferensinbjudan på ROKS hemsida.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20110930 - Wiveca Holst

Viktigt att visa hur galet pas är. Det amerikanska psykologi förbundet gick tidigt ut och sa att detta inte är vetenskapligt utan eget påfund av Gardner. Mannen har skrivit böcker om vårt samhälles överreaktioner på pedofili och om att det är helt normalt att pappor har sex med sina barn.

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: