Angela Beausang och Carina Ohlsson, ordförande i kvinnojourernas riksorganisationer ROKS respektive SKR.

Haverikommission när kvinnor mördas

2011-09-23 | FemPers padlock

INRIKES

Jämställdhetsminister Nyamko Sabuni meddelade i måndags att regeringen kommer att tillsätta en haverikommission som ska granska samtliga fall då en kvinna mördats av en närstående man.

Morden sker ofta efter en lång tids kvinnomisshandel och i många fall har det i efterskott varit tydligt att samhället har brustit i stöd till kvinnan. Kvinnojourerna har exempelvis kritiserat godtyckligheten vid utfärdandet av besöksförbud. En haverikommissionen ska utreda varje mord utifrån om kvinnan mördats efter att ha sökt men nekats samhällets stöd eller hjälp, och om morden därmed kunnat undvikas om myndigheterna agerat annorlunda.

Kravet på en sådan haverikommission har sedan flera år tillbaka framförts av bland annat kvinnojourernas riksorganisationer ROKS och SKR. Även riksdagspartier från bägge blocken har framfört kravet, liksom media.

2009 la Socialstyrelsen ett liknande förslag, som både ROKS och SKR då ställde sig bakom. Men trots att regeringen genom jämställdhetsministern har sagt sig vara positiv till förslagen, har ingenting hänt.

Beslutet att haverikommissionen nu till slut blir verklighet emottas därför med lättnad av kvinnojourerna.

– Det är hög tid att samhället tar sitt ansvar för kvinnors liv. Det här är en fråga som ROKS har drivit i flera år utan att det har hänt något konkret. Om samhället vågar lära av sina misstag är jag säker på att flera liv kan räddas, säger Angela Beausang, ROKS ordförande, i ett pressmeddelande.

Haverikommissionen kommer att starta sitt arbete den 1 januari 2012.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: