Rossana Dinamarca (V)

Dinamarca kandiderar

2011-08-19 | FemPers padlock 2

INRIKES

Rossana Dinamarca har tidigare i år i en debattartikel utvecklat sin syn att delat ledarskap kan bli en kvinnofälla.

Även Vänsterpartiets vice ordförande, Rossana Dinamarca, har nu meddelat att hon ställer upp till partiledarvalet. Inom partiet är Dinamarca en mycket populär kandidat. Utanför partiet är hon kanske hittills mest känd för sitt arbete som skolpolitisk talesperson, där hon också visat att hon är en bra och framåt debattris.

En av de frågor Dinamarca tycker det är viktigast att driva är 6 timmars arbetsdag. Hon menar att det är dags att lyfta kravet från vision till handling. Dinamarca säger också att hon vill sätta fokus på kvinnor, unga och invandrare – de grupper där vänsterpartiet fått minskat stöd vid de senaste valen.

Dinamarca har flera gånger markerat att hon nu vill se en kvinna som partilederska, och samtidigt att hon just ur feministiskt perspektiv är negativ till ett delat ledarskap. Hon menar att risken är stor att det kan fungera som ett alibi för att få behålla en man i toppen.

Rossana Dinamarca säger också att i ett samhälle där klassklyftorna vuxit så som de gjort i Sverige under senare tid, borde vänsterpartiet ha en självklar roll. Därför vill hon att partiet ska bli tydligare och konkretare och profilera sig i bland annat välfärdsfrågor.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20110819 - Daniel Fredriksson

Är också kluven gällande delat ledarskap. Även om det förstås finns positiva konsekvenser av det så kanske snarare än delat ledarskap krävs att andra riksdagsledamöter (och andra individer) profilerar sig såsom Josefin Brink och Rossana själv har gjort. Just Vänsterpartiet (låt vara att jag är färgad) tycker jag har varit ganska framgångsrika att ha individer utöver partiledaren i den offentliga debatten (vilket iofs kanske är ett krav om man inte har eller någonsin har haft ministerposter).


20110819 - Anja Gustafsson

Jag gillar tanken på delat ledarskap, för jag tror att det gör pressen på partiledaren mindre, och en mer avslappnad partiledare kan göra ett bättre jobb. Det verkar ha haft den effekten i miljöpartiet. Däremot tycker jag att det är helt fel att tänka att man ska kvotera in män i det delade ledarskapet, dvs. att låsa fast sig vid tanken att det ska vara en man och en kvinna. Varför skulle det vara en av varje av just dessa kategorier? Varför inte en född i Sverige och en född utanför Sverige? En HBTQ-person och en hetero? En funktionshindrad och en icke-funktionshindrad? En under 30 och en över 30? Men eftersom dom patriarkala strukturerna är så fruktansvärt starka skulle jag helst se en regel för delat ledarskap att det kan få vara en kvinna och en man eller två kvinnor men inte två män. På det viset skulle man komma runt inkvoteringen av män på posten. Men jag tror det blir jättesvårt att förklara ett sådant beslut utåt, för allmänheten.

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: